SNS nije i neće biti partner DS-a

Izvor: B92, 01.Feb.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SNS nije i neće biti partner DS-a"

Beograd -- Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac odbacio je mogućnost postizborne koalicije DS sa Srpskom naprednom strankom.

Dragan Šutanovac (Tanjug, arhiva)

On je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, rekao da će DS partnere tražiti među partijama sa sličnim programima.

Šutanovac je izjavio da će DS tražiti partnere među onim političkim partijama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju približno slične ili iste politike u viđenju Srbije u budućnosti, na način koji ima DS.

"Naša partner SNS nije i neće ni biti", rekao je Šutanovac, koji je i ministar odbrane.

On je odbacio kao potpuno pogrešnu tvrdnju predsednika Socijalističke partije Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačića da će prvi telefonski razgovor posle izbora biti na realaciji DS - SNS i da je tako bilo i pre četiri godine.

"To je totalna parodija, nemam zaista komentar i mislim da se borba za glasove malo banalizuje i sada ako neko misli da će na taj način da spusta rejting DS, naprosto greši", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je naveo i da je jedna od najvećih grešaka DS bila ta što nije informisala javnost o promenama okolnosti zbog svetske ekonomske krize.

"Problem je što jednostavno u momentu kada su se promenile okolnosti u kojima živimo, ne samo mi, već ceo svet naprosto nismo informisali javnost na pravi način i da moramo da promenimo način dolaska do tog boljeg života", naveo je on.

"Jedna od najvećih grešaka je ta što nismo rekli u momentu početka ekonomske krize, krajem 2008.godine, da se stvari dramatično menjaju i sada se borimo za opstanak, a ne za napredak", rekao je on.

"Optužbe protiv Dikovića su smešne"

Ministar odbrane izjavio je da su optužbe Fonda za humanitarno pravo (FHP), kojima se načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković optužuje za ratne zločine na Kosovu, neistinite, paušalne i u nekim segmentima smešne.

"Pristupili smo analizi dokumenta koji se naziva 'Dosije Ljubiše Dikovića" i može se videti da su optužbe u svih sedam tačaka neistinite, paušalne, u nekim segmentima monstruozne a u drugim na granici smešnog ili duhovitog", rekao je Šutanovac.

On je rekao da ne sumnja da je zločina pripadnika vojske bilo, ali i dodao da postoji pogrešna generalizacija i da "ne može da se kaže da su svi oficiri koji su bili na Kosovu učestvovali u ratnim zločinima".

Šutanovac je rekao da je važno što je Tužilaštvo za ratne zločine reagovalo i saopštilo da ne postoje sumnje da je Diković učestvovao u tim krivičnim delima.

"Optužne su paušalne i očekujem da se otvori sudski proces i da konačno saznamo da li su nevladine organizacije ovlašćena lica da optužuju, presuđuju i izvršavaju kazne ili treba da zažmurimo i kažemo 'ako oni kažu to mora da je tako bilo'", kazao je Šutanovac.

On je rekao da je jedan deo podaka iz dosijea skinut sa sajta Haškog tribunala i da je neprirodno da, ako sud te podatke poseduje, nije procesuirao Dikovića.

Ministar je kazao da je takav napad na Generalštab "totalno neprincipijelan" i montiran, i dodao da postoje nepobitni dokazi da Diković nije ni bio na Kosovu u vreme određenih događaja koje spominje FHP.

Nevladina organizacija FHP je 23. januara optužila Dikovića da je učestvovao u ratnim zločinima nad albanskim civilima u ratu na Kosovu, gde je bio komandant 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Govoreći o formiranju nove jedinice Žandarmerije, Šutanovac je rekao da u tome ne vidi nikakvu opasnost ni pretnju i da bi prave odgovore na to pitanje mogao da da ministar policije.

"Ako postoji opasnost od takve jedinice, onda postoji od svake, onda smo društvo u kojem ne postoji civilna kontrola, demokratija i ne mogu da verujem da Srbija u 2012. treba da se plaši policijske jedinice", kazao je Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.