SKANDAL: Kako Specijalno tužilaštvo arči pare građana Srbije?

Izvor: Press, 15.Sep.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL: Kako Specijalno tužilaštvo arči pare građana Srbije?

Kako Naše novine saznaju, poslednji primer za ovo je obaranje nalaza veštačenja tekstilne robe u postupku protiv tzv. carinske mafije. Veštaci su od Tužilaštva za organizovani kriminal, koje ih je angažovalo, za ovaj posao naplatili više od milion dinara, ali je sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu ovaj posao pretprošle nedelje moralo da poveri Zavodu za veštačenje u Beogradu. Tako će njihovi stručnjaci uraditi novo veštačenje robe na čijem uvozu je grupa od 22 osobe navodno oštetila >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << državu za oko milijardu dinara. 
Akcija "Bazar"
 Podsećanja radi, u akciji "Bazar" Služba za borbu protiv organizovanog kriminala 31. maja 2012. godine uhapsila je osam službenika Uprave carina i 14 direktora, odnosno privrednika, među kojima je bio i Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice, koji je označen kao vođa carinske mafije. Oni se terete da su robu iz azijskih i evroazijskih zemalja carinili po manjim cenima i na taj način oštetili državu.  
Suđenje u Specijalnom sudu počelo je prošle godine. U nastavku procesa, u prvoj nedelji ovog meseca, veštačenje koje su uradili Zoran Sandić i Kosta šoškić oboreno je, a odbijen je i predlog zamenika tužioca da oni urade dopunu veštačenja. Sandić je za ovaj posao naplatio 480.569 dinara, a Šoškić 556.354 - što je ukupno 1.036.924 dinara.

 
Kako Naše novine saznaju od izvora iz Specijalnog suda, veštačenje je oboreno, jer su veštaci bukvalno prepisali materijal sa CD-a na osnovu kog su pre više od dve godine podnete krivične prijave. Takođe, ti isti veštaci, tokom istrage uopšte nisu saslušani iako je na insistiranje odbrane tužilac to najavio.
- Taj CD je napravio jedan od načelnika iz carine pre upita policije. U njemu je upoređivano carinjenje robe u Subotici firme "Moraveks", sa carinjenjem robe u Dobanovcima, gde se carini samo brendirana garderoba, što je van svake pameti. Veštaci su to sa CD-a samo prepisali na 11 strana.    

 
Sve piše u rešenju
 U Tužilaštvu za organizovani kriminal nisu nam odgovorili na pitanja zašto je palo veštačenje, koje je potom povereno drugim stručnjacima, kao i kako komentarišu naša saznanja da su veštaci samo prepisali postojeći materijal, zašto oni nisu saslušani i da li će vratiti novac koji su dobili.
- Nikakvi podaci u vezi sa slučajem ne mogu se davati dok traje proces - rečeno nam je kratko u Tužilaštvu.
Nemanja Vasiljević, advokat žarka Radonjića vlasnika firme "Moraveks", potvrdio je naša saznanja da je sudsko veće posao veštačenja sada poverilo Zavodu za veštačenje.
U prilog tome, Naše novine došle su do rešenja sudskog veća u kom doslovce piše:
- Odbija se zahtev zamenika tužioca za organizovani kriminal da se veštaci Sandić i Šoškić u dopunskom nalazu izjasne na primedbe koje su izneli optuženi i njihovi branioci.


 


Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.