Izvor: Nezavisne Novine, 15.Avg.2016, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SFF: Ruralni dijelovi Rumunije inspiracija za film

SARAJEVO - Film "Psi" rumunskog reditelja Bogdana Mirike, koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu za dugometražni igrani film, i razgovor sa britanskim rediteljem Stivenom Frirsom u okviru "Kafe sa..." obilježili su treći dan 22. Sarajevo film festivala (SFF-a).

Riječ je o filmskom ostvarenju koje je dobilo sjajne kritike i nagrade na Filmskom festivalu u Kanu, ali i na drugim festivalima.

Mirika ističe da nije imao inspiraciju, odnosno direktan povod za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rad na ovom filmu, ali da ga je boravak kod njegove bake u ruralnim dijelovima Rumunije inspirisao da napravi ovaj film.

"Zapravo atmosfera dolazi odatle, ali isto tako i likovi. Narativ dolazi od mene, s obzirom na to da sam ja kao dijete raspuste provodio na selu kod moje bake. U tim prilikama sam imao mogućnost da budem svjedok različitih nasilnih epizoda, tako da sam se na neki način navikao na tu tipologiju ljudi i odatle dolazi ta inspiracija", rekao je Mirika.

Film "Psi" govori o jednom čovjeku koji se vraća na imanje ostavljeno nakon smrti njegovog djeda. Želi da nešto uradi s njim i onda saznaje da je njegov djed bio vođa lokalnih kriminalaca i oni se neće tako lako odreći tog zemljišta.

Film se zove "Psi" i kroz čitav film čuje se reski lavež psa. Pas je tu vrlo otvoren i jasan i sama replika u filmu kaže: "Nemoj izlaziti nigdje bez sjekire, daske ili barem psa!"

U okviru programa "Kafa sa...", o svom radu govorio je Stiven Frirs, reditelj, koji je u subotu veče dobio "Počasno srce Sarajeva" za doprinos kinematografiji. On je ponajviše govorio o svom posljednjem filmu "Florence Foster Jenkins". Kako je pojasnio Frirs, riječ je o biografskoj drami sa dozom humora, a ulogu Florens tumači američka oskarovka Meril Strip. "Film govorio o ženi, a radnja je smještena u prvu polovinu 20. vijeka", rekao je Frirs. Na pitanje kako je bilo pridobiti Meril Strip za ulogu, on je rekao da su je jednostavno pitali i da je ona nakon tri dana pristala. "Svako ko je pročitao taj scenario rekao bi da je to briljantna priča", naveo je britanski režiser, koji je na prethodnim filmskim ostvarenjima sarađivao sa Helen Miren, Džudi Denč, Džonom Malkovičem, Džastinom Hofmanom i drugima. Govoreći o filmu "Florence Foster Jenkins", britanski režiser je istakao kako je riječ o istinitoj priči, istoimene amaterske operske pjevačice koja je živjela u Njujorku četrdesetih godina prošlog vijeka. Upitan kako je bilo napraviti film o tragičnoj sudbini pjevačice koju je svjetska javnost ismijavala i proglasila je najgorom pjevačicom ikad, Frirs je rekao da tako nešto nije bilo teško budući da je u filmu dozvoljeno poigravati se sa žanrovima.

Svjetskom premijerom filma "Sljedbenica", austrijskog reditelja Lukasa Valente Rinera, u subotu naveče je otvoren takmičarski program za igrani film. Tim povodom crvenim tepihom SFF-a su prošetali režiser filma Lukas Valente Riner, glavna glumica u filmu Iride Mokert, direktor fotografije Roman Kaseroler, te ostali članovi ekipe. Ekipa filma je nakon toga i potpisala fotografije.

Takođe, crvenim tepihom je prošetao i Stiven Frirs, a pored njih pojavili su se i pojedini glumci iz Bosne i Hercegovine, među kojima Jasna Ornela Beri, Emir Hadžihafizbegović i Moamer Kasumović, ali i brojne druge ličnosti iz bh. javnog života.

Na crvenom tepihu u subotu naveče se našao i glumac i režiser Rade Šerbedžija, koji je u Narodnom pozorištu Sarajevo promovirao svoj film "Oslobođenje Skoplja", a prije prikazivanja novinarima je kazao kako uvijek voli doći u Sarajevo, te da mu je ovo druga posjetu SFF-u.

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Robert de Niro u petak je u Narodnom pozorištu otvorio 22. SFF. Njemu je tom prilikom pred oko 3.000 posjetilaca uručeno "Počasno srce Sarajeva", koje se prvi put uručuje za životno djelo. Takođe, festival je otvoren paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu filma "Taxi Driver" Martina Skorsezea, koji je restauriran povodom 40. godišnjice od njegovog nastanka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.