SB UN odobrio iranski nuklearni sporazum

Izvor: VOA, 20.Jul.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN odobrio iranski nuklearni sporazum

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je danas iranski nuklearni program, otvoriviši time put skidanju ekonomskih sankcija Teheranu, koji će ograničiti nuklearne aktivnosti.

Predstavnici svih 15 zemalja u Savetu bezbednosti glasali su ZA prošlonedeljni sporazum koji su pet stalnih članica – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, uz Nemačku, postigle sa Iranom.

Pod pretpostavkom da se Iran pridržava nuklearnog dogovora, odobrena >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << rezolucija Ujedinjenih nacija poziva na ukidanje sedam rundi sankcija uvedenih od 2006. godine kako bi se Iran primorao da prekine sa, kako smatraju Ujedinjene nacije i zapadne sile, naporima da napravi nuklearno oružje. Teheran sve vreme tvrdi da sprovodi nuklearni program u mirnodopske svrhe.

Savet bezbednosti je poručio Međunarodnoj agenciji za međunarodnu atomsku energiju da “sprovede neophodne kontrole i da nadgleda iranske nuklearne aktivnosti na koje se obavezala” dok je Teheranu poručeno da u potpunosti sarađuje sa navedenom agencijom.

Sankcije će biti ukinute kada inspektori Ujedinjenih nacija potrvde da se iranski nuklearni program sprovodi u mirnodopske svrhe.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.