ŠARENA REVOLUCIJA Demonstranti poručili Ivanovu: Ti si sramota za Makedoniju

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠARENA REVOLUCIJA Demonstranti poručili Ivanovu: "Ti si sramota za Makedoniju"

Učesnici "Šarene revolucije" u Skoplju protestovali su večeras zbog toga što je predsednik države Đorđe Ivanov selektivno poništio samo deo abolicija kojima je u aprilu pomilovao 56 političara i njihovih saradnika i poručili mu da je "sramota za Makedoniju".

"Horhe, ti si sramota za Makedoniju", pisalo je na velikom transparetu koji su nosili demonstranti na građanskim protestima koji su održani pod motom "Selektivna pravda je nepravda".

Građani Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji nezadovoljni vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog protestuju već osam sedmica, Ivanova smatraju marionetom lidera vladajuće stranke.

Učesnici "Šarene revolucije" protestovali su pred Portom Makedonija zbog delomičnog povlaćenja abolicije i ponovo obojili tu trijumfalnu kapiju. Učesnici građanskh demonstracia taj objekat smatraju simbolom vladinog kontroverznog projekta "Skoplje 2014".

Pedsednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je u petak samo 22 abolicije političara koje je samovoljno pomilovao u aprilu i pored insistiranja EU, SAD i makedonske opozicije da povuče svih 56 abolicija.

EU i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u celini da bude povučena. Da je za rešavanje krize u Makedoniji neophodno celovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, kao i sve manje političke stranke u Makedoniji.

Povod za početak građanskih protesta upravo je bila odluka od 12. aprla da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže ostavku predsednika i vlade, i da se umesto nje formira ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

Pročitajte još:

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demonstranti Ivanovu: Ti si sramota za Makedoniju

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 00:49

Skoplje -- Učesnici ”Šarene revolucije” u Skoplju protestovali su zbog toga što je predsednik države Đorđe Ivanov selektivno poništio samo deo abolicija...On je njima u aprilu pomilovao 56 političara i njihovih saradnika i poručili mu da je "sramota za Makedoniju"..."Horhe, ti si sramota...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.