SAMO U BOSNI: Šetate selom i naiđete na MEDVEDA!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Okt.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMO U BOSNI: Šetate selom i naiđete na MEDVEDA!

Meštani Bogojević Sela u trebinjskoj regiji Zupci u Bosni i Hercegovini tvrde da se medved nikada do sada nije spuštao u selo niti je dolazio do njihovih kuća, ali je sada počeo se češće da napada osinjake i ovce

U poslednja dva meseca u selima koja se nalaze u okolini Trebinja zabeleženi su sve češći napadi medveda. Ova divlja životinja se toliko osmelila da i pored toga što se čobani trude da ih zaplaše, sada napadaju stoku i slobodno šetaju po naseljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << mestima.

Meštani Bogojević Sela u trebinjskoj regiji Zupci u Bosni i Hercegovini tvrde da se medved nikada do sada nije spuštao u selo niti je dolazio do njihovih kuća. Ipak, nedavno se jedan uvukao u pčelinjak porodice Samardžić, koji je i pored bodljikave žice rasturio nekoliko košnica i napravio štetu od oko 1.000 konvertibilnih maraka (oko 61.000 dinara).

Foto> Foter/Flickr/Douglas Brown

- U toj regiji je uništen i pčelinjak Milije Šukovića koji je sve pčele opasao sa šest i sedam, a na pojedinim delovima i osam redova gusto složene ograde od bodljikave žice – rekao je Jovo Runjevac član opštinske komisije formirane za utvrđivanje štete i dodao:

- Međutim, medved je obišao sav ograđeni prostor i na jednom mestu pronašao mekše tlo, iskopao rupu u zemlji i provukao se ispod žice.

Predpostavlja se da je u pitanju bila krupna ženka medveda jer su je i drugi meštani Zubaca viđali sa mladuncima koje je verovatno hranila “ukradenim” medom. Ona se i po nekoliko puta vraćala u Šukovićev pčelinjak u kom je uništeno pet košnica.

Foto: Wikipedia/Simm

Osim pčelinjaka, u Hercegovini od medveda sve više strada i stoka, a seljaci ističu da ove životinje su opasnije u ovim situacijama nego kada traže med, jer su tada krvoločniji.

Svega ovoga je bio svestan i Milan Bovan iz Poklonca u Bijeloj Gori koji je kome je pre dva meseca medved uništio stado u kom je bilo 22 ovce. On kaže da se ova divlja životinja pri svom napadu uopšte nije obazirala na njega koji se nalazio u neposrednoj blizini, već je odmah krenula prema stadu i usmrtila 19 ovaca, a tri je izujedala.

(Telegraf.rs / Izvor: radiotrebinje.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.