SAD u Mosulu-razumna akcija; Rusi u Alepu-mora prestati

Izvor: B92, 23.Okt.2016, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD u Mosulu-razumna akcija; Rusi u Alepu-mora prestati"

Moskva -- Uprkos tome što su dva grada Bliskog istoka Mosul i Alepo skoro iste sudbine, pogleda na aniterorističke borbe zavisi od toga ko stoji iza tih akcija.

Koalicija predvođena SAD nedavno je počela akciju oslobađanja iračkog Mosula u kojem živi oko milion i po ljudi, dok je Rusija sa druge strane u borbi protiv terorista u sirijskom Alepu, u kojem je živelo dva miliona ljudi.

Humanitarne organizacije su izrazile svoju zabrinutost zbog stanja u oba grada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Međutim, kako piše “Raša tudej“, dok američki zvaničnici borbu protiv ID i Al Nusre u Iraku gledaju kao razumnu operaciju, za akaciju Rusa u Alepu kažu da mora “odmah da prestane“.

“Ono što se dešava u Siriji uz podršku Rusije je potpuno nehumano i protiv ljudi koji žive u Alepu“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

“Šta treba da se dogodi da prestalo i bombardovanje“, rekao je Džon Kirbi iz Stejt departmenta.

Dok civili “ne bi trebalo da napuste“ Alepo preko humanitarnih koridora, Kirbi smatra da je raseljavanje civila iz Iraka “neizbežna kolateralna šeteta“.

“Nije pitanje da li mi smatramo da li oni treba da napuste grad, raseljavanje je neizbežno na ovom stepenu akcije“, rekao je potparol Stejt departmenta Mark Toner.

“Ova fantazija da je Zapad sposoban da vodi čisti rat u kojem nema civilnih žrtava, i da su Rusi i Sirijci jedini koji povređuju nedužni narod je kompletna fantazija. Zapad uvek pokušava da očisti svoj rat u kojem će život izgubiti samo neprijatelji i vojnici. Zapadni mediji će se lakše fokusirati na ono što rade Rusija i Sirija nego na stravične scene prouzorkovane američkim i britanskim napadima“, rekao je novinar Den Glejzbruk.

“Raša tudej“ se na kraju pita da li postoje dupli standardi kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.