SAD osuđuju Palestince zbog kršenja primirja u Gazi

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD osuđuju Palestince zbog kršenja primirja u Gazi

Administracija američkog predsednika Baraka Obame i Stejt department osudili su danas palestinske militantne aktiviste zbog "sramotnog" kršenja primirja u Gazi i pozvali na hitno i bezuslovno oslobađanje izraelskog vojnika kojeg je, po svoj prilici, oteo Hamas.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da međunarodna zajednica sada mora da "udvostruči napore" kako bi se okočali tunelski i raketni napadi Hamasa na Izrael, prenele su agencije.

Keri je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o najnovijim događajima, zbog kojih je Izrael proglasio primirje okončanim. Prema Kerijevim rečima, bila bi "tragedija" kada bi najnoviji napadi doveli do još većeg nasilja i stradanja.

Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počeo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trebalo je da traje 72 sata, a dogovor o prekidu vatre saopštili su sinoć SAD i UN, koji su posredovali u njegovom postizanju.

Pročitajte još: Strahuje se da je izraelski vojnik zarobljen u Gazi EU apeluje da se ponovo uspostavi primirje u Gazi Izrael gađa Gazu uprkos primirju, 40 stradalo

Osvrnuvši se na navode o otmici jednog izraelskog vojnika, Bela kuća je danas saopštila da bi, ukoliko se potvrdi, to bio "varvarski" i "apsolutno sramotan" čin, te da vojnik mora da bude odmah oslobođen.

"Postoje navodi da je Hamas iskoristio humanitarno primirje da napada izraelske vojnike i, očigledno, da uzme jednog za taoca", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, dodavši da bi to predstavljalo varvarsko kršenje sporazuma o primirju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi kršenje sporazuma o primirju, a one koji mogu da utiču na Hamas pozivamo da izvrše uticaj kako bi Hamas vratio vojnika koji je uzet za taoca i ispoštuju sporazum koji je juče postignut", dodao je Ernest.

Prema navodima izraelske vojske, danas su ubijena dva vojnika, a jedan pešadijski oficir zarobljen tokom sukoba u Gazi. Broj Palestinaca poginulih danas u izraelskom granatiranju juga Gaze porastao je na više od 50, a ranjeno 220, saopštili su palestinski medicinski izvori.

Lokalna bolnica u Rafi je ranije saopštila da je u izraelskom granatiranju kod grada Rafe, u južnom delu Pojasa Gaze danas poginulo najmanje 40 ljudi, nakon što je primirje propalo samo nekoliko sati posle stupanja na snagu.

Izrael je optužio Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije za kršenje primirja, ali nije naveo detalje.

Izraelski mediji su, u međuvremenu, javili da su naoružani napadači pucali na izraelske vojnike u području Rafe. Na jugu Izraela danas su se oglasile sirene za upozoravanje na opasnost od raketa, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti u toj oblasti.

U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su naglasili da su dobili uveravanja svih strana u sukobu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.