SAD krše sporazum o torturi

Izvor: B92, 29.Nov.2014, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD krše sporazum o torturi"

Brutalnost policije, vojna saslušanja i zatvaranja, razlozi su iz kojih je Komitet UN zaključio da SAD ne ispunjavaju obaveze iz sporazuma protiv torture.

U izveštaju Komiteta protiv torture UN, prvom koji se odnosi na SAD od 2006. navedeno je da su veoma zabrinjavajući izveštaji o brutalnosti policije i otvorenoj upotrebi sile, naročito kad je reč o pripadnicima čikaške policije prema članovima crnačke i latino zajednice.

U izveštaju se, takođe, kritikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojna saslušanja u SAD, zatvori s maksimalnim obezbeđenjem i ophođenje prema ilegalnim imigrantima i poziva na donošenje jasnijih federalnih zakona koji će definisati i osuditi torturu, uključujući i slučajeve zatvorenika u Gvantanamu na Kubi i u Jemenu, kao i upotrebu oružja koje proizvodi elektro šokove.

"Brojne su oblasti u kojima SAD moraju da promene neke stvari, kako bi se uskladile s konvencijom protiv torture", rekao je Alesio Bruni, jedan od glavnih istražitelja u panelu, na konferenciji na novinare u Ženevi.

Konvencija protiv torture UN, stupila je na snagu 1987. godine, a SAD su je potpisale 1994.

Bruni je, takođe, rekao i da je 10-člani komitet, koji je sastavljao izveštaj, zabrinut zbog sve češće upotrebe sile nad pripadnicima određenih rasnih ili etničkih grupa.

Ova procena usledila je dan pošto je sudska porota donela odluku da ne podigne optužnicu protiv policajca Darena Vilsona za ubistvo nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna, 9. avgusta ove godine.

Braunovi roditelji bili su 12. i 13. novembra u Ženevi, gde su o slučaju ubistva svog sina razgovarali s članovima Komiteta UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.