SAD brinu zbog puštanja teroriste

Izvor: B92, 21.Apr.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD brinu zbog puštanja teroriste

Americka vlada je zabrinuta zbog moguće odluke grčkih vlasti da teško bolesnog i osakaćenog teroristu prebace iz zatvora na izdržavanje kazne zatvora kod kuće.

Vašington se žalio jer jedan pripadnik razbijene grčke levičarske terorističke grupe "17. novembar", Savas Ksiros, može ostatak od pet godina zatvora provesti zatočen u svojoj kući, na osnovu novog grčkog propisa o humanom tremanu osuđenika sa invaliditetom.

Savas Ksiros izgubio je vid i sluh kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mu je bomba eksplodirala u rukama 2002. godine.

Eksplozija na parkingu u Luci Pirej je dovela do njegovog hapšenja i potom do brzog raspada terorističke grupe koja je u atentatima ubila 23 domaća i strana visoka zvaničnika od 1975. do 2000. godine, uključujući diplomate SAD, Velike Britanije i Turske.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocias je u intervjuu za agenciju AP rekao u utorak da će, ako Savas Ksiros po novom zakonu zatraži promenu zatočenja, o tome odlučiti sud.

Ministar Kocias je nastojao da umiri državnog sekretara SAD Džona Kerija, kome je u ponedeljak rekao da će Grčka u tom slučaju zatražiti od SAD tehničku pomoć za elektronski nadzor kućnog zatočenja Ksirosa.

Kocias je rekao da je novi grčki propis koji se odnosi na zatvorenike sa invalidnošću većom od 80 odsto, donet jer je Evropski sud za ljudska prava kritikovao Grčku zbog uslova života u zatvorima.

Gluv i slep, Savas Ksiros boluje od multiple skleroze, te je njegov invaliditet procenjen na 98 odsto, rekao je grčki mministar.

Predstavnica Stejt departmenta Meri Harf je u utorak izrazila zabrinutost zbog novog grčkog propisa, potvrdila je da je državni sekretar Keri pokrenuo to pitanje, i ukazala da osuđenici za terorizam, treba da ostanu u zatvoru.

Američka vlada je u utorak stavila na "crnu listu" dvojicu drugih osuđenih grčkih terorista. To su Hristodulos Ksiros - brat Savasa Ksirosa i egzekutor likvidacija grupe "17. novembar", i Nikolaos Maziotis - vođa grupe "Revolucionarna borba" koja je 2007. izvela bombaški napad na zgradu Ambasade SAD u Atini.

Predstavnica Stejt departmenta Meri Har je rekla da su oni na listi osoba kojima će se zapleniti imovina u SAD - ako je imaju, i s kojima su državljanima SAD zabranjene bilo kakve transakcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD protiv puštanja teroriste iz zatvora u Grčkoj

Izvor: Akter, 21.Apr.2015

Američka vlada je izrazila zabrinutost zbog moguće odluke grčkih vlasti da jednog teško bolesnog i osakaćenog teroristu prebace iz zatvora na izdržavanje ostatka kazne zatvora kod kuće..Vašington se žalio jer jedan pripadnik razbijene grčke levičarske terorističke grupe "17. novembar", Savas...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.