Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD Hrvatskoj donirali pet borbenih helikoptera

Zagreb - Na aerodrom Zemunik u Zadru sletio je vojni transportni avion C-5 Galaksi koji je dopremio prvih pet helikoptera od 16 koje Hrvatskoj doniraju SAD.

Uz prvi pet helikoptera tipa "kajova voriors" OH-58 D, hrvatska vojska dobija i rezervne dijelove, kao i simulatore za obuku pilota.

Preotalih 11 helikoptera u Hrvatsku će stići u narednih godinu dana, a prvih pet imaće javnu prezentaciju u prvoj polovini avgusta.

Riječ je o lakim izviđačkim borbenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << helikopterima zahvaljujući kojima će, kako navodi "Jutarnji list", hrvatska vojska postati dominantna po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz vazduha, uvezivanju borbenih sistema.

Donirani helikopteri, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. vazdušne baze, proizvedeni su u periodu od 2010. do 2012. godine, a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine.

Helikopteri imaju standardni komplet naoružanja, optičko-elektronske senzore i radio komunikacijsku i navigacijskuu opremu, a odabrali su ih prošle godine službenici hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u SAD.

Svi donirani helikopteri imaju između 100 i 600 sati naleta. Hrvatsko ministarstvo odbrane će u slijedeće tri godine za troškove prevoza PDV-a, obuke i ostale troškove platiti 96 miliona kuna.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.