SAD: Dva sata ubijali osuđenika na smrt

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2014, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Dva sata ubijali osuđenika na smrt

Kontroverze oko sprovođenja smrtne kazne u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo su se aktuelizovale pošto je zatvorenik u Arizoni umirao skoro dva u teškim mukama.

Umro u najgorim mukama, kao što su mu mnogi, verovatno, i poželeli

 

Džozef Vud (55) umro je sat i 58 minuta pošto je primio injekciju u kojoj se nalazila nedovoljno testirana kombinaciju sedativa midazolama i analgetika hidromorfona. Popstupak je trajao toliko dugo da su njegovi advokati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << imali vremena da upute zahtev hitnom sudu, tražeći da se zaustavi izvršenje smrtne kazne.

Osuđenik na smrt je više od sat vremena dahtao i gušio se, piše u sudskom dokumentu njegovih advokata. Novinar Troj Hajden je za lokalni list izjavio da je bilo veoma uznemirujuće gledati ceo proces. "Izgledao je kao riba koja se koprca na suvom", rekao je novinar.

 

Džozef Vud je suđen na smrtnu kaznu zbog ubistva koje je počinio 1989. u Taksonu, kada je ubio bivšu devojku Debru Diec i njenog oca Eugena Dieca.

 

Egzekucija je trajala neuobičajeno dugo, čak i u odnosu na dosadašnju praksu izvršenja smrtne kazne. Nedavno je Klejton Loket, takođe osuđenik, umirao 45 minuta, a njegova smrt je izazvala brojne proteste i međunarodna negodovanja.

 

Američki predsednik Barak Obama je posle toga bio primoran da zatraži reviziju prakse izvršenja smrtne presude, koja je još u toku. Guverner Arizone je posle služaja Vuda zatražio da se ponovno razmotri postupak usmrćivanja injekcijom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.