SAČUVAJTE DECU: Ne kupujte na crno  petarde i vatromete!

Izvor: Kurir, 28.Nov.2014, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAČUVAJTE DECU: Ne kupujte na crno petarde i vatromete!

BEČ - Posle dve teške nesreće izazvane petardama u kojima su dve osobe poginule, a jedna ostala invalid, austrijska policija je upozorila građane da ne kupuju petarde i vatromete na ulici.

Budući da je njihova prodaja u Austriji zabranjena, sve više ljudi opasnu pirotehniku kupuje na crno u Češkoj. Od povreda zadobijenih pri eksploziji petardi i vatrometa u Austriji, 600 osoba svake godine završi u bolnici, a od toga je čak 200 dece.

Situacija je posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << alarmantna oko Božića i Nove godine, kada deca i odrasli statistički gledano najviše bacaju petarde. Eksperti u narednih mesec dana očekuju povećan broj povreda, a policija moli građane da se okanu ovog opasnog hobija. Austrijsko stanovništvo jeftine kineske petarde i rakete povoljno kupuje pre svega u blizini austrijsko-češke granice.

„Na godišnjem nivou konfiskujemo oko pet tona zabranjene pirotehnike, a ovaj broj je u stalnom porastu. Čak 95 odsto zaplenjene robe kupljeno je u Češkoj, u blizini austrijske granice kod tržnog centra Ekskalibur siti“, izjavio je Džon Eberhart iz Specijalne službe za demontiranje eksplozivnih naprava.

Eberhart je objasnio da kupci dolaze iz čitave Austrije, te da se u gotovo svakom automobilu koji se vraća iz Češke može pronaći zabranjena pirotehnika. Policija je intenzivirala kontrolu pograničnih oblasti kako bi sprečila unošenje petardi i raketa u zemlju. Ni visoke novčane kazne ( do 3.600 evra za švercovanje pirotehnike, to i do 10.000 za njenu prodaju) ne sprečavaju Austrijance da kupiju "zabranjeno voće".

„Na internetu se deca i odrasli hvale sve većim eksplozijama, pa se njihovi prijatelji osećaju „izazvanima“ da ih pobede. To je izuzetno opasno takmičenje u kojem je konkurencija jaka, a želja za pobedom ponekad veća od života“, upozorio je Eberhart.

Koliko pirotehnika može da bude opasna pokazuju i dva slučaja o kojima su pisali svi austrijski mediji: tek nedavno su otac i sin u Štajerskoj izgubili živote praveći zabranjenu pirotehniku, a nedugo potom je fudbaleru Andreasu Šikeru petarda eksplodirala u ruci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.