S jedne strane Evrope raskid, s druge pisma i telefoni

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S jedne strane Evrope raskid, s druge pisma i telefoni

Beograd -- Dok se Evropa deli posle britanske odluke o odlasku, na evropskim granicama - veliko pomirenje. Rusija i Turska, prvo pismo, pa poziv telefonom.

Posle pisma Redžepa Tajipa Erdogana u kome izražava žaljenje zbog smrti pilota pri obaranju vojnog aviona u decembru, uslediće telefonski razgovor Putina i Erdogana.

Da stvari i dalje nisu potpuno idilične pokazuje odluka turskog premijera da povuče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponudu za plaćanje odštete Rusiji.

Pismo iz Ankare za Moskvu, pa telefonski poziv u obrnutom smeru. Uzavreli odnosi Rusije i Turske počeli su da se hlade.

Novinarka B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa kaže da taj grad zna da je u sukobu s Turskom, koji obe države finansijski mnogo košta, prvu bitku dobila, ali Kremlj pokazuje uzdržanost jer zna da je ovim korakom na putu da i iz sukoba izađe kao geopolitički pobednik i pokazuje da ne veruje do kraja Turskoj.

“Ipak se na izvinjenje čekalo sedam meseci. Dok se iz Turske može čuti da je led počeo da se topi, iz Moskve poručuju da je učinjen prvi korak ka otopljavanju. Ruski senatori i gubernatori su izvinjenje prokomentarisali i kao dokaz da je Moskva od početka u pravu i da je potvrda na strani Rusije, ali i da Ankari predstoji da ispuni ceo paket uslova”, kaže ona.

Bolje ikad nego nikad - tako potez Ankare komentariše nekadašnji turski šef diplomatije, koji dodaje da je promena ministra spoljnih poslova u turskoj vladi bila trenutak za promenu stava.

“Korist je obe nacije da nemaju takve teškoće, jer su Turska i Rusija uspevale da usklade svoje odnose u prošlosti. To je značilo da ako se nešto loše desi u jednoj oblasti, ostale ne treba da trpe. Sada se vraćamo na te dane i možemo da nastavimo da unapređujemo odnose”, navodi novinar Boško Jakšić.

Dobar poznavalac prilika u Rusiji novinar Boris Varga kaže da već sada, manje od nedelju dana od britanske odluke o izlasku, vidimo prestrojavanje aktera u Evropi i oko nje.

“Rusija je u ovoj situaciji, novoj koja je nastala posle aneksije Krima, svakako u nepovoljnoj situaciji. Ona traži dobre odnose sa EU, između su SAD, ako su pogoršani odnosi sa Ankarom... Ali i Rusiji je potrebna Turska, pre svega ekonomski”, ističe Varga.

Turski državni vrh, pošto je izgubio skladne odnose s Evropom, Izraelom, Rusijom, pa čak i sa Sjedinjenim Državama, bio je prinuđen da se miri - pre svega zbog ekonomije.

“Svakako se tome raduju pre svega kompanije i iz Rusije i iz Turske. Na drugom mestu sama turska politička elita na čelu sa Erdoganom, a na trećem mestu i sam Putin. Ko žali? - Pa pre svega SAD, koje su imale odličnu poziciju sa Turskom u sukobu, odnosno koja ne sarađuje sa Rusijom”, navodi Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Izostanak saradnje, tvrdi Janković, omogućio je Amerikancima da sarađuju s Kurdima u Siriji, što je podstaklo Tursku na mirenje i ponovno uspostavljanje normalnih odnosa s Moskvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.