Rusija ima armiju internet botova

Izvor: B92, 28.Mar.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija ima armiju internet botova"

Jedan ruski bloger tvrdi da je bio član "onlajn vojske" Kremlja koja komentariše sve tekstove na internetu vezane za politiku Rusije.

“Fabrike trolova”, kako ih je nazvao, rade u 12-časovnim smenama i pišu komentare, blogove i tekstove kojima pokušavaju da poprave ugled vlasti.

Bloger iz Sankt Peterburga Marat Burkhard kaže da je radio u državnoj koja posluje u modernoj zgradi na četiri sprata i zajedno sa stotinama drugih "botova", čija plata prelazi 600 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra mesečno.

Oni svakog dana pišu 135 komentara po strogim pravilima, koja je bloger uporedio sa onim u Ministarstvu istine u Orvelovoj “1984”.

Struktura je jednostavna: na vestima na internetu jedan igra uloge “zlikovaca” koji kritikuju vlasti, dok dva pišu pozitivne komentare o Kremlju, tvrdi Burkhard.

“Na taj način taj mali tim preusmerava celo društvo, posećujući svaki forum. Sami pišemo komentare i sami odgovaramo na njih”, reka oje Burhard za Radio Slobodna Evropa.

Najsmešniji zadatak koji je dobio bio je vezan za žvakaću gumu koju je Barak Obama ispljunuo u Indiji.

“Rečeno mi je da napišem 135 komentara o tome i to šta god poželim, uz mnogo psovki. Naređeno mi je da zaključak svakog komentara bude da Obama ne zna ništa o kulturi. Deluje smešno što su se uhvatili za takvu sitnicu. S druge strane, uopšte nije smešno. Toliko je apsurdno, da prelazi sve granice ukusa”, ispričao je Burhard.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.