Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Avg.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija i Moldavija otvorile novi gasovod

Premijeri Rumunije Viktor Ponta i Moldavije Jurij Leanca otvorili su danas gasovod koji će omogućiti Moldaviji, da smanji zavisnost od ruskog gasa.

"Moldavija, zahvaljujući ovom gasovodu, neće više strahovati da li će joj ruska kompanija `Gazprom` ukinuti snabdijevanje ovim energentom. Ruska kompanija je do sada bila jedini snabdjevač gasom", rekao je Ponta na ceremoniji kojoj je prisustvovala i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Leanca je zahvalio Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << komisiji, koja je finansirala dio ovog projekta, precizirajući da bi prve isporuke gasa mogle početi već 1. septembra.

Gasovod, dužine 43 kilometra povezuje grad Jaši, na sjeveroistoku Rumunije i Ungeni na sjeverozapadu Moldavije, ima kapacitet od 1,5 do dvije milijarde metara kubnih gasa godišnje.

Rumunske vlasti su saopštile da će u početku preko gasovoda godišnje biti isporučeno 50 miliona metara kubnih.

Moldavija godišnje troši 1,2 milijarde metara kubnih gasa koji uvozi iz Rusije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Moldavija beži od ruskog gasa

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 10:36

Gasovod između Rumunije i Moldavije, koji će neznatno smanjiti zavisnost Moldavije od ruskog gasa, svečano je otvoren...Gasovod, dugačak 43 kilometra, obezbeđivaće pet odsto moldavskih potreba za gasom i neće biti dovoljan za potpunu energetsku nezavisnost te zemlje...Moldavija će i dalje zavisiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.