Izvor: Studio B, 03.Jul.2015, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka sa Palilule, Ul.Miše Vujića, se žali na visinu poreza i pita zašto se njenom bratu stalno uvećava porez za stan od 46m² u zgradi iz 1958. godine.

Odgovor Uprave javnih prihoda:

Vrednost nepokretnosti kao poreska osnovica za obveznike, fizička lica utvrđuje se množenjem korisne površine nepokretnosti i prosečne cene kvadratnog metra odgovarajuće nepokretnosti u zoni, koja se umanjuje po osnovu starosti objekta za iznos amortizacije. Propisana stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << amortizacije za 2015. godinu je 0,80% godišnje a najviše 40%. Na ovako dobijenu poresku osnovici primenjuje se propisana poreska stopa i utvrđuje porez na imovinu. Porez se može umanjiti za 50%, a najviše do 20.000 dinara za obveznika koji stanuje u stanu ili stambenoj zgradi.

Prosečne cene odgovarajućih nepokretnosti po zonama koje se primenjuju kod utvrđivanja godišnjeg poreza na imovinu za 2015 godinu, utvrđene su na osnovu cena ostavrenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji Grada u periodu od 1. januara do 30. septembra 2014. godine.

Dakle, realan promet nepokretnosti u odgovarajućoj zoni na teritoriji Grada direktno utiče na formiranje prosečne cene odgovarajućih nepokretnosti koje su u 2014. godini više u odnosu na ostvarene cene u prometu u 2013. godini.

Vaša gledateljka svakako treba da se obrati nadležnom odeljenju Uprave javnih prihoda da rasparavi sporna pitanja ili da uloži žalbu na rešenje ukoliko rok nije istekao. (Na kraju rešenja: pouka o pravnom leku)

Odeljenja Uprave javnih prihoda rade sa strankama svakim radnim danom do 20 sati. Naknada za odvodnjavanje utvrđena je rešenjima Ministarstva finansija, Poreske uprave, pa u tom smislu su i nadležni za tumačenja, - glasi odgovor koji smo dobili od Uprave javnih prihoda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.