Izvor: Studio B, 26.Maj.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledalac pita zašto kada sa nalazom i receptom lekara specijaliste dobije određeni lek, lekari opšte prakse DZ Zemun u Šilerovoj prepisuju mu zamenu ili neki drugi lek. On sumnja na uticaj stalno prisutnih komercijalista raznih farmaceutskih kuća.

Od Sekretarijata za zdravstvo dobili smo odgovor:

U vezi Vaše pritužbe upućene Redakciji Jutarnjeg programa Studija B, a koja se odnosi na propisivanje terapije od strane izabranih lekara zaposlenih u Domu zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << „Zemun", Sekretarijat za zdravstvo obratio se direktorki predmetne zdravstvene ustanove molbom da ispita navode, te Vas ovom prilikom obaveštavamo sledeće:

U dopisu direktorke DZ Zemun navodi se da je u telefonskoj komunikaciji obavljenoj sa pacijentom, ustanovljeno da se radi o terapiji statinima koji su obuhvaćeni Pravilnikom o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koji za svaku kalendarsku godinu donosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje, ali uz ispunjenje određenih uslova, što ovde nije slučaj.

Naime, pacijentu je data preporuka za predmetnom terapijom, ali s obzirom da, shodno pomenutom Pravilniku, nisu ispunjeni uslovi za izdavanje iste na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ponuđena je adekvatna zamena od strane izabranog lekara koja je finansijski povoljnija, uz napomenu da to svakako ne uskraćuje pravo pacijentima na mogućnost izbora terapije.

Takođe se navodi da lekari sa viših nivoa zdravstvene zaštite preporučuju pacijentima terapiju, a koja nije uvek obuhvaćena Pravilnikom o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, te su izabrani lekari u obavezi da pacijenta o tome i obaveste, shodno članu 11 Zakona o pravima pacijenata, kao i da im ponude odgovarajuće paralele. S tim u vezi, pacijent ima pravo i na slobodan izbor predloženih medicinskih mera, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast zdravstvene zaštite i zakonom kojim se uređuje oblast zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.