Izvor: Studio B, 26.Nov.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Ružica sa Novog Beograda pita šta da se radi sa lekovima kojima je istekao rok, tj. kada će za to biti namenski određena mesta ili kontejneri za odlaganje takvih lekova, a takođe i plastičnih flaša.

- Od JKP „Gradska čistoća" dobili smo odgovor: 

Medicinski otpad, u šta spadaju i lekovi kojima je istekao rok trajanja, važi za opasan otpad, a JKP „Gradska čistoća" se ne bavi takvom vrstom otpada, što stoji i u Odluci. Takav otpad se mora posebno tretirati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << međutim, postoje privatne firme koje se bave sakupljanjem opasnog medicinskog otpada.

Kada su u pitanju kontejneri za sakupljanje plastike, pored kontejnera za sakupljanje metala i papira, ali i stakla, u Beogradu ih ima na 53 lokacije u sklopu reciklažnih ostrva i to raspoređenih na svim opštinama. Takođe, sugrađani koji žele da učestvuju u procesu reciklaže mogu da se priključe akciji „Eko kesa za čistiji grad" i tako u svojim domovima vrše primarnu selekciju otpada, odnosno izdvajanje reciklabila, u šta spadaju i plastične flaše.

- Od Sekretarijata za zdravstvo dobili odgovor u vezi sa odlaganjem starih lekova:

Upravljanje medicinskim otpadom, a samim tim i neupotrebljivim lekovima definisano je Zakonom o upravljanju otpadom („Sl. glasnik RS" br. 36/09), kao i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom („Sl glasnik RS" br. 78/10). U skladu sa zakonskom regulativom, apoteke su dužne da od građana prikupljaju lekove sa isteklim rokom (član 6. Pravilnika). S obzirom da se radi o kompleksnom procesu, pored definisanja postupka sakupljanja neupotrevljivih lekova i njihovog adekvatnog skladištenja u odgovarajuće kontejnere apoteka, potrebno je obezbediti dalje preuzimanje farmaceutskog otpada iz apoteke, odnosno rešiti dalji tok kretanja ovog otpada do njegovog konačnog uništenja. Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pristupili su izmeni Zakona i Pravilnika, u cilju bližeg defnisanja kontinuiranog toka otpada, od momenta prihvatanja lekova od građana do konačnog odlaganja (izvoza u inostranstvo na spaljivanje). Po okončanju postupka izmene Zakona i Pravilnika, biće definisan i način finansiranja troškova konačnog uništenja navedenog otpada, a građani će biti obavešteni o načinu i dinamici sprovođenja akcije prikupljanja ovih lekova sa isteklim rokom, preko sredstava javnog informisanja, - kaže se u odgovoru Sekretarijata za zdravstvo.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.