Izvor: Studio B, 24.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Mičća iz naselja "GUncati" ukazao je na veliku deponuju u blizini groblja...

Barajevo, naselje Guncati - ponovo se javio gledalac koji je ukazao na veliku deponiju pored groblja, jer kaže da je obećano je da će to biti počišćeno ali ništa do sada nije urađeno. Gledalac je takođe imao primedbu na nedostatak vode i struje na groblju u Guncatima

Odgovori:

Kako je glavni zahtev gledaoca bio da ove probleme Guncata snimi ekipa Studija B, pitanje nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ponovo posali GO Barajevo.

Evo šta je u dva navrata odgovoreno istom sugrađaninu iz Guncata na različite primedbe koje je izneo:

Iz Javnog komunalnog preduzeća „10. oktobar", Barajevo, dobili smo informaciju da ovo preduzeće naplatu za održavanje grobalja vrši na osnovu Odluke Gradske opštine Barajevo. Prema planu za 2014. godinu trava na ovom groblju treba da se kosi tri puta. Do sada je košena dva puta. Problem su česte kiše i bujanje trave, pa radnici ovog preduzeća ne stižu češće da kose travu na grobljima, a ukupan broj grobalja koji se održava iznosi 21. Komunalno preduzeće planira da na groblju u Guncatima postavi javnu česmu i to bi trebalo da bude završeno u narednih mesec dana.

Divlja deponija u Guncatima postoji već 18 godina. Procenjena količina otpada na ovoj deponiji je oko 3.000m³. Deponija kod groblja u Guncatima najveća je takva deponija na području opštine Barajevo i predstavlja najveći problem. Pre tri godine opština Barajevo konkurisala je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine za sanaciju ove deponije ali nije dobila nikakav odgovor.

Opština je uradila registar divljih deponija na svom području i dostavila ga sredinom 2013. godine Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a deponija u Guncatima je i ovom prilikom naglašena kao najveći problem. Odgovor još nije stigao. Opština Barajevo, s obzirom na veličinu ovog problema, nije u mogućnosti da finansira izradu projekta i sanaciju ove deponije bez finansijske pomoći Republike. Bilo je pokušaja da se ovaj problem barem ublaži, deponija je delimično sanirana, ali su građani i posle toga nastavili da bacaju otpad na ovu deponiju.

(od 8. oktobra) Na groblju u Guncatima nema struje, kao ni na ostalim grobljima na području Barajeva. Grobljima su donedavno upravljale mesne zajednice. Opština Barajevo je svojom odlukom poverila Javnom komunalnom preduzeću „10. oktobar" Barajevo upravljanje i održavanje svih grobalja na području Opštine. Komunalno preduzeće će u narednom periodu, u skladu sa svojim programom, pristupiti uređenju grobalja, gde spada i rešavanje pitanja obezbeđenja priključaka na vodovodnu i elektro mrežu.

U blizini groblja postoje kontejneri u koje se mogu odlagati venci i cveće. Velike kontejnere od 5m³ Javno komunalno preduzeće ne poseduje, niti ima mehanizaciju za odnošenje takvih kontejnera.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.