Izvor: Studio B, 06.Okt.2015, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka Mira iz Makenzijeve postavila je više pitanja: 1. Zašto nema direktne linije do Banovog brda sa Slavije?

Istoj gledateljki na isto pitanje odgovoreno je 11.10.213: Direkcija za javni prevoz ne planira uvođenje nove linije javnog gradskog prevoza, koja bi imala predloženu trasu. Terminusi u centru grada preopterećeni su linijama javnog prevoza, što se odnosi i na terminus u Birčaninovoj ulici. Mreža linija javnog gradskog prevoza organizovana je tako da se sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << jednim do dva presedanja može stići do bilo koje destinacije u okviru integrisanog tarifnog sistema, a nije ni moguće povezati sve centre atrakcije u gradu sa apsolutno svim lokacijama.

2. zašto na Vračaru nema kluba za stare?

Od GO Vračar dobili smo odgovor da postoji aktivni klub penzionera u Ul. Sime Igumanova br. 4 (nekada prostorije MZ), koji je deo ustanove Gerontološki centar Beograd, za koji je GO Vračar obezbedila deo inventara, a nalazi se u prostorijama Poslovnog prostora ove opštine. 

Kako su nam dodali u odgovoru nadležne službe ove opštine „stariji Vračarci godinama su gradili naš kraj, kako bi naraštaji na Vračaru mogli da žive lepše i kvalitetnije, pa su odlučili da im se oduže i da ulepšaju njihovo treće doba." Zato Gradska opština Vračar sprovodi program gerontodomaćica za vračarske penzionere koji žive sami, koji su stariji od 65 godina i imaju male penzije. Na navedeni projekat može se pozivom kol centra tel. 3602 380. Takođe, svakog drugog ponedeljka u Velikoj sali GO Vračar organizuje se seniorski bioskop, gde uz čaj, kaficu i kolače seniori mogu da se druže i uživaju u klasicima kinematografije. Tokom jula i avgusta vračarski seniori imali su besplatne propusnice za korišćenje bazena u SROC „Vračar", a u okviru proslave Dana opštine Vračar organizuje se i besplatan izlet na Avalu i Šuplju stenu. Ukoliko je sugrađanka zainteresovana da je bude obaveštavana o aktivnostima predviđenim za seniore, u GO Vračar mole da im se proslede kontakt podatke, te će je uvrstiti u svoju bazu.

3. gledateljka se žali što pri povratku s pijace Njegoševom ulicom mora da se provlači kroz bašte kafića.

Sve legalne letnje bašte postavljaju se po planu koji odobrava Sekretarijat za saobraćaj, što predviđa dovoljno mesta za pešačku komunikaciju. U slučaju da zna za odstupanje od toga, sugrađanka to može prijaviti ili komunalnoj inspekciji GO Vračar ili na besplatni br. tel. Beokom servisa 0800/110-011 (ili 011/30-90-007 za mobilne i dr. mreže, koji NIJE BESPLATAN).

4. da li ipak može nešto da se uradi da autobuska linija 77 i kada ide prema gradu staje kod Doma za stare na Bežanijskoj kosi?

Istoj gledateljki više puta je prenet odgovor Direkcije za javni prevoz (poslednji put 16.07.2014): Režim i organizacija saobraćaja primenjena na liniji JGP br. 77 u delu Ul. Marije Bursać i Ustanove Gerontološki centar Beograd - „Bežanijska kosa", opredeljen je na osnovu konstatovanog broja korisnika i saobraćajno-tehničkih uslova na terenu. Kako snimljeni broj korisnika nije bio opredeljujući za uspostavljanje zasebne (nezavisne) linije javnog prevoza, analizom prevoznih karakteristika definisano je da vozila sa linije JGP br. 77 pri dolasku iz grada ulaze u Ul. Marije Bursać i na ovaj način obavljaju uslugu prevoza do navedenog doma. Takođe, stručne službe su konstatovale da eventualno dvostruko levo skretanje vozila sa linije JGP-a br. 77 pri povratku, u smeru ka Studentskom gradu (i prilikom ulaska, kao i pri izlasku iz Ul. Marije Bursać), u postojećim uslovima i regulaciji raskrsnice sa Ul. Studentska (bez semafora, velike brzine kretanja ostalih vozila), za vozila javnog prevoza u pojedinim sistuacijama može biti nebezbedno. Takođe, pojavljivanje autobusa na istom stajalištu predstavljalo bi zabunu kod korisnika i izazvalo dilemu u vezi sa smerom kretanja vozila. U postojećem stanju, korisnici ove linije kod Doma penzionera koji žele da se prevezu ka centru grada, mogu ulaskom u autobus koji se kreće u suprotnom smeru da odu do početnog stajališta kod KBC „Bežanijska kosa" i dalje ka svom odredištu. Na taj način bi se izbegla pretrčavanja prometne saobraćajnice (Studentske) radi prelaska u autobus na suprotnoj strani, - kaže se u iscrpnom odgovoru Sekretarijata za saobraćaj.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.