Rublja i danas beleži rast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rublja i danas beleži rast

Ruska valuta rublja i danas beleži oporavak u odnosu na evro i dolar, javile su agencije.

Jačanje rublje beleži se uoči godišnje konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina koji se nije izjašnjavao o monetarnoj krizi u Rusiji.

Za jedan dolar može da se kupi 58,40 rubalja, a za jedan evro 72 rublje.

Ruska valuta je poslednjih dana imala rekordan gubitak vrednosti, usled pada cena nafte i gasa i sankcija Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Uljukajev: Sankcije zapada Rusiji će potrajati

Ruski ministar privrede Aleksej Uljukajev izjavio je danas za moskovski list Vedomosti da će sankcije Zapada Rusiji, zbog njene uloge u krizi u Ukrajini, verovatno "potrajati dugo vremena, možda i decenijama".

"Kada u SAD izglasaju neki zakon, kasnije ga je veoma teško promeniti, deluje kao da će biti na snazi decenijama", rekao je Uljukajev, a preneo Rojters.

Ruska privreda ulazi u recesiju, u koju je vuku sankcije zapada i niske cene nafte, budući da prihodi od prodaje tog energenta čine veliki deo ruskog državnog budžeta. Rublja je od početka godine oslabila više od 45 odsto u odnosu na dolar.

Uljukajev navodi da je nedostatak strukturnih reformi u ekonomiji praktično predodredio Rusiju za "savršenu oluju". Ruska privreda bi, da nije bilo sankcija, pada cena nafte i "da nismo uradili neke budalaste stvari", porasla 2,5 do 3,0 odsto ove godine, rekao je ministar.

Sankcije bi iduće godine mogle biti još oštrije, a situacija na tržištu nafte još teža, dodaje on.

"Veoma je teško predvideti situaciju, pa ne možemo biti spremni na događaje u budućnosti. Kako onda da se ponašamo? Da razradimo još jedan scenario pored ovog sa naftom na 60 dolara za barel? Da probamo sa 40, 20, 10 dolara?", zapitao se ministar ironično, pišu Vedomosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.