Rožaje, protest zbog vređanja proroka Muhameda

Izvor: RTS, 30.Jan.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rožaje, protest zbog vređanja proroka Muhameda

Pripadnici islamske veroispovesti održali su u Rožajama protest na kome su izrazili protivljenje zbog vređanja proroka Muhameda i pozvali da se prestane sa njegovim satiričnim prikazima.
Protest, koji su organizovale dve lokalne nevladine organizacije, održan je posle molitve džume namaza, u centru varošice na severoistoku Crne Gore, pretežno nastanjene muslimanima, pišu crnogorske Vijesti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Sa skupa je poručeno da je "vređanje i ismejavanje svetinja direktan atak na mir", te da su satirični prikazi proroka Muhameda "ciljana uvreda različitog", preneli su podgorički mediji.
Učesnici protesta su apelovali da se prestane sa tom praksom, te da se oni koji vređaju druge primereno sankcionišu, saopštila je lokalna organizacija "Moje Rožaje, jedan od organizatora skupa.
Protest je inspirisan nedavnim dešavanjima u Parizu, kada je u dva odvojena napada radikalnih islamista ubijeno sedamnaest ljudi koji su kao motiv za napade naveli karikature proroka Muhameda u satiričnom francuskom nedeljniku "Šarli ebdo".
Sa protesta u Rožajama je saopšteno da islam ne podržava bilo kakav teror i nasilništvo, niti akcije pojedinaca "sa ciljem odbrane poslanika".
Sličan protest održan je prošle sedmice u Novom Pazaru, a za danas je najvljen i u Tutinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest u Rožajama zbog karikatura

Izvor: B92, 30.Jan.2015

Više od hiljadu Rožajaca islamske veroispovesti protestovalo je zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u listu "Šarli ebdo" i drugim medijima...Okupljeni na protestnom skupu "Prorok u mom srcu", u organizaciji nevladinih organizacija "Moja Rožaje" i "Vatan", poručili su da "islam ne podržava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.