Romski na Filološkom dobra stvar

Izvor: B92, 27.Apr.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Romski na Filološkom dobra stvar"

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je odluku o uvođenju nastave romskog jezika u osnovne akademske studije na Filološkom fakultetu.

Ombudsman je ocenio da su time stvoreni uslovi za razvoj i standardizaciju romskog jezika u okviru akademske zajednice, u cilju kvalitetnijeg obrazovanja i očuvanja kulturnog identiteta Roma.

"Značaj ove odluke uvećava činjenica da su Romi jedina nacionalna manjina u Srbiji koja ne ostvaruje pravo na obrazovanje na maternjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeziku. Naime, u škole do sada nije uvedena nastava na romskom jeziku sa obrazloženjem da romski jezik nije standardizovan", navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu odluku o uvođenju nastave na romskom u osnovne akademske studije donelo je prošle nedelje.

Takođe, u saopštenju se dodaje da zaštitnik građana pruža punu podršku i odluci da se u okviru Centra za stručno usavršavanje i evaluaciju Fakulteta organizuju kursevi romskog jezika.

Tako bi se, kako se ocenjuje u saopštenju, diplomiranim nastavnicima omogućilo da steknu odgovarajuće znanje romskog jezika i uključe se u nastavu u osnovnim i srednjim školama u kojima se predaje predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cilj čuvanje kulturnog identiteta Roma

Izvor: Akter, 27.Apr.2015

Zaštitnik građana pozdravio je odluku Nastavno-naučnog veća Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu o uvođenju nastave romskog jezika u osnovne akademske studije..Značaj te odluke uvećava činjenica da su Romi jedina nacionalna manjina u Srbiji koja ne ostvaruje pravo na obrazovanje na maternjem...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.