Romi da rade u socijalnoj ustanovi

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi da rade u socijalnoj ustanovi

Ovo što se danas desilo je samo opomena da država ne sagledava sistematično problem Roma, potrebno je uključiti ih u socijalne ustanove, kaže Ljuan Koka.

Ljuan Koka iz Stalne konferencije romskih udruženja građana Lige Roma je, govoreći u Vestima TV B92, rekao da Rome treba "integrisati u sistem državnog aparata, pa kada su oni krivi – onda po Romima, a kad je društvo krivo – onda po aparatu".

Diskriminacija koja postoji treba da se razbije i preko televizije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali pre svega preko države, dodao je on.

Govoreći o današnjem slučaju, kada je u požaru u naselju Mali Rit kod Pančeva stradalo dvoje male dece, ali i o sličnim slučajevima koji su se ranije dogodili, kaže da tu ima više problema. Posebno se osvrnuo na tragediju koja se krajem septembra dogodila na Novom Beogradu, kada je stradalo troje dece.

"Verovatno tu ima više problema, od toga da se identifikuju da li su to njena deca prvo, šta to rade u gradu, da li ima neke kontrole... Postoji neorganizovanost države kad su u pitanju Romi, pa dolazi do kršenja osnovnih, pa i ovih dečjih prava, i strašnih vesti koje imamo", kaže Koka.

On dodaje da očigledno država ne reaguje i nije reagovala, navodeći primer da se radi o majci koja se pojavljuje na 40 stepeni u trolejbusu s malim detetom. "Svakih šest meseci ta žena ima neko novo dete, sada kada je uhapšena, nije u pitanju samo ova tragedija, nego i to čija su to bila deca."

"Država uopšte ne sagledava potpuno, organizovano problem Roma. Ja mislim da je žalosno da u socijalnim službama, u ogromnom aparatu države, ne rade Romi... Treba da budu integrisani u tom sistemu, kako bi se sve to pratilo", dodao je.

"Najefikasniji korak je da u socijalnim službama bude angažovan Rom, koji je kvalifikovan da sagleda problem dece, roditelja, socijalno ugroženih", kaže.

Koka dodaje da svi Romi imaju neku iluziju da dolaze u Beograd, da će tu dobiti stan. To su, uglavnom, ljudi iz južnih krajeva, ima ih i iz Vojvodine, zapadne Srbije i tu se ne zna koje je čije dete, nikakva evidencija ne postoji, naglašava Koka.

Koka je dodao da se sada završava jedan veliki projekat, koji traje dve godine,vreoand 3,4 miliona evra, za udomljenje 170 porodica iz Belvila... "Još uvek ni za polovinu nije rešeno to pitanje, a projekat se završava u januaru. Ko odgovara za to? Tako je propao reciklažni centar, tako su propale ogromne stvari gde postoji politička volja i međunarodni novac, a ništa se ne rešava", dodaje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.