Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman "Radi ti, dijete, svoj posao" promovisan u Trebinju

TREBINJE - Roman Momira Vasiljevića koji govori o starcu Vukašinu iz hercegovačkog sela Klepci, kojeg su ustaše ubile u "Jasenovcu", a koji nosi naziv po čuvenoj rečenici koju je pred smrt starac izgovorio krvniku: "Radi ti, dijete, svoj posao", ostavio je snažan utisak na trebinjsku publiku, okupljenu na promociji u Kulturnom centru.

I sam autor je podsjetio da je u pitanju biografski roman o životu i herojskom postradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.

Vasiljević kaže da je roman o starcu Vukašinu, čije je kršteno ime Spasoje Mandrapa, a Vukašin samo nadimak, zasnovan na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima koji su bili i istorijska osnova za crkvenu kanonizaciju ovog Srbina.

"Veći dio života Vukašin je proveo u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u 'Jasenovac', a u posljednjim trenucima svog života, i to onda kada se na njega, a preko njega na sav srpski pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio je riječi: 'Samo ti, dijete, radi svoj posao'", rekao je Vasiljević.

Pisanje ovog svojevrsnog žitija odobrio je Sinod Srpske pravoslavne crkve, kao i korišćenje svih crkvenih dokumenata i odluka.

Promociji je prisustvovao i umirovljeni vladika Atanasije, istakavši da riječi starca Vukašina i danas odjekuju u ljudima, a da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini. Promociji knjige prethodio je dokumentarni film o stradanju Srba u NDH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.