Rojters: Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Izvor: NTV.rs, 29.Mar.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

ŠARM AL ŠEIK – Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbednosnim pretnjama u regionu, javlja Rojters, pozivajući se na nacrt završnog kominikea.
Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija, mogla bi da potraje mesecima.
U nacrtu dokumenta se vojna sila Arapske lige definiše kao dobrovoljna, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << da se ni od jedne države se neće zahtevati učešće.
Sa samita Arapske lige će takođe biti upućen poziv borcima šiitskih pobunjenika u Jemenu, koje podržava Iran, da napuste prestonicu i predaju oružje „legitimnim jemenskim vlastima“, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imala agencija Rojters.
Region se suočava sa opasnostima jer, dok su sukobi intenzivirani u Jemenu i Libiji, a građanski rat u Siriji ulazi u svoju petu godinu.
Egipat, najmnogoljudnija arapska država, suočava se sa islamističkom ekstermističkom pobunom, a ekstremisti Islamske države su zauzeli delove Iraka i Sirije i iznedrili frakcije širom arapskog sveta.
SAD i druge velike sile nastoje da postignu konačni nuklearni sporazum sa Iranom, u procesu koji brine mnoge sunitske arapske lidere jer su oprezni zbog narastajućeg regionalnog uticaja šiitskog Irana.
Tanjug 29.03.2015 12:02
Foto AP, MENA

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arapska liga odobrila formiranje jedinstvene arapske vojne sile

Izvor: SandzakPress.net, 29.Mar.2015

Svijet – Arapska liga je odobrila formiranje jedinstvene arapske vojne sile na samitu Arapske lige u Šarm el-Šejhu u Egiptu. U završnom govoru, predsjednik Egipta je kazao da su se arapski lideri jednoglasno složili da se formira vojna sila, te da se uskoro sastanu vojni lideri iz svake arapske...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.