Rogozin: U slučaju rata, Rusija će zaštititi narod Pridnjestrovlja!

Izvor: Kurir, 01.Okt.2014, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: U slučaju rata, Rusija će zaštititi narod Pridnjestrovlja!

Još jednom želim reći svima onima koji ne misle kao mi - ne treba gurati nos u Pridnjestrovlje, nema potrebe za širenjem histerije na granici, za povećavanjem napetosti, jer tamo žive sunarodnici Ruske Federacije, rekao je Rogozin

Rusija će zaštiti svoje sunarodnike u slučaju oružanog sukoba u Pridnjestrovlju, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin

"Nema potrebe imati bilo kakve iluzije o tome da li će Rusija štititi svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sunarodnike. Rusija će to učiniti bez oklevanja. Ne pokušavajte testirati naše strpljenje i našu snagu", rekao je Rogozin, izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Pridnjestrovlje, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

U razgovoru sa predsednikom te moldavske regije Jevgenijem Ševhčukom u Moskvi Rogozin je takođe rekao da će Rusija ispuniti svoju istorijsku ulogu - garantovati mir i sigurnost Pridnjestrovlja.

"Još jednom želim reći svima onima koji ne misle kao mi - ne treba gurati nos u Pridnjestrovlje, nema potrebe za širenjem histerije na granici, za povećavanjem napetosti, jer tamo žive sunarodnici Ruske Federacije", rekao je Rogozin, prenela je agencija AFP.

Tenzije sa prozapadnim vlastima Moldaviju nad sudbinom tog "separatističkog regiona" traju godinama i dobili su novi zamajac kada su izbili sukobi u istočnoj Ukrajini, u aprilu.

Pridnjestrovlje je pojas na granici sa Ukrajinom, region koji se otcepio od Moldavije posle raspada Sovjetskog Saveza, ali do sada nijedna članica UN nije taj region priznala kao nezavisnu državu.

Nepriznata država koja je de faKto nezavisna od 2.septembra 1990., kada je jednostrano proglasila nezavisnost, uspešno se odupire pokušajima moldavskih vlasti da je stave pod kontrolu.

Posle kratkog rata, od 1992. na snazi je primirje sa vlastima Moldavije, a Savet Evrope priznaje Pridnjestrovlje kao oblast "zamrznutog sukoba".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.