Rodna (ne)ravnopravnost

Izvor: RTS, 21.Avg.2014, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodna (ne)ravnopravnost

U garaži na Banjici u utorak je nađeno telo žene. Sumnja se da je ubio suprug. Vesti o nasilju nad ženama gotovo svakodnevno beleže crnohroničari. Civilni sektor taj argument prilaže kao najjači u prilog osnivanja Kancelarije za rodnu ravnopravnost.

U Srbiji trenutno ne postoji posebno telo koje se bavi rodnom ravnopravnošću. Od ukidanja Uprave taj posao pruzelo je Ministarstvo rada. Nije dovoljno, poručuju nevladine organizacije. Njih 50 i 68 uglednih pojedinaca potpisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je peticiju da se umesto Uprave osnuje Kancelarija koja ne bi morala da zapošljava nove, već iskoristi postojeće kapacitete.

"Od ekonomskog osnaživanja žena, što je neverovatno važno, a naročito u situaciji ovako dugotrajne krize kao što je naša, sigurna sam da će i Evropska komisija prepoznati nedostatak takvog jednog mehanizma", rekla je Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Kancelarija je neophodna i da bi donatori pomagali. Tu ideju podržava i opozicija.

"S obzirom da smo se mi zalagali protiv ukidanja Uprave za rodnu ravnopravnost, naravno da se zalažemo za stvaranje tela koje bi se bavilo rodnom ravnopravnošću. Mi to smatramo neophodnim, samo naglašavamo da je velika greška što je vlada ukinula Upravu", navela je Nataša Vučković iz DS-a.

Iz vladajuće stranke odbacuju kritike. Poručuju - prava žena uspešno brani i Minsitarstvo za rad i socijalnu politiku. Ipak, ne odbacuju mogućnost da se osnuje posebno telo.

"U zaista neformalnim razgovorima sa ministrom Aleksandrom Vulinom pričali smo da možda ne bi bio loš predlog da u kabinetu premijera se formira takva organizaciona struktura koja bi se bavila pitanjima rodne ravnopravnosti, ali za sada ne postoji institucionalna inicijativa za to", rekla je Marija Obradović iz SNS-a. 

Dosadašnje preporuke uprave, ministarstva rada i poverenice, mnogi su ignorisali.

Obradovićeva kaže da lično smatra da je jača inicijativa koja stiže iz premijerovog kabineta.

Uprava za rodnu ravnopravnost ukinuta je u aprilu ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.