Roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu decu

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu decu

Sistemskom vakcinacijom trebalo bi da bude obuhvaćeno 95 odsto dece, ali to nije tako, jer roditelji u Srbiji sve češće odbijaju da vakcinišu decu, izjavila je načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama i za imunizaciju Goranka Lončarević.

- Vakcinacija je zakonski obavezna, ali pre svega najbezbednija mera za prevenciju bolesti - poručila je doktorka Lončarević, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da stručnjaci upozoravaju da nevakcinisanje ugrožava i kolektivni imunitet.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u Evropi svake godine umre više od 30.000 dece upravo od bolesti koje se vakcinacijom mogu sprečiti.

- Roditelji ne treba da se plaše vakcine - poručila je Lončarević za RTS.

Ona je navela da su uzroci manjeg broja vakcinisanih zdravstvena struka, ali i drugi faktori poput neproverenih informacija na internetu i drugim sredstvima informisanja, koji roditelje dovode u dilemu.

- Vakcine su donele najveću korist čovečanstvu posle pijaće vode - istakla je Lončarević.

Zarazne bolesti ne poznaju granice, rekla je Lonačerević, dodajući da zbog

Od januara biće obavezna i petovalentna vakcina za decu rođenu od prvog novembra, dok sve ostale vakcine ostaju na snazi, najavila je Načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama.

porasta osetljive populacije ima više epidemija – u Evropi su to epidemije malih boginja, zauški, rubeole.

- Dečja paraliza je, međutim, u procesu iskorenjivanja i poslednji put je 1996. registrovana na našim prostorima - rekla je Lončarević, dodajući da u Africi ima te bolesti naročito u mestima gde nema vakcinacije.

Ona upozorava da u slučaju da roditelj odbije da vakciniše dete sledi novčana kazna u skladu sa zakonom.

- Iako u Srbiji nema epidemija, beleže se slučajevi malih boginja. U pitanju su sporadični slučajevi - rekla je Lončarević, ističući da su uglavnom u pitanju državljani Republike Srpske koji studiraju u Srbiji, pri čemu oni predstavljaju i izvor infekcije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAČELNICA INSTITUTA: Vakcinacija dece obavezna zakonom

Izvor: Kurir, 19.Dec.2014

BEOGRAD - Načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i za imunizaciju Goranka Lončarević izjavila je da bi sistemskom vakcinacijom trebalo da bude obuhvaćeno 95 odsto dece, ali da to nije tako, jer roditelji u Srbiji sve češće odbijaju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.