Izvor: Press, 26.Maj.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji jedva dočekali rang liste: Upis u vrtić kao premija

Roditelji koji upisuju decu u vrtiće nisu mirno spavali preksinoć, a većina je uzbuđeno čekala jutro ne bi li što pre saznali da li su im mališani na konačnoj rang-listi za upis.
Vrisnula sam od sreće kad sam videla da za moju Mašu ima mesta, kaže Dubravka Krstić, majka jednog od 8.500 mališana iznad crte.

Mnogi su već ujutru požurili da vide liste: "Juče u Čaroliji"
Liste >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su objavljene juče u svim predškolskim ustanovama, osim u Novom Beogradu i Lazarevcu. Spisak u vrtićima u te dve opštine biće objavljen 28. maja, zbog velikog broja molbi.
Za upis u vrtiće prijavljeno je 18.700 mališana, čak 4.500 više nego prošle godine, pa iako su i privatni vrtići uključeni u gradski sistem, mesta po svemu sudeći neće biti za svu decu. U državnim vrtićima mesta ima za 8.500 dece, a u privatnim oko 1.500.
- Sva se tresem od uzbuđenja! Presrećna sam što mi je dete upisano, ne znam šta bismo radili da nije - u dahu priča Bojana Đokić Zelenović, koja je našla ime ćerkice na listi u PU "Čarolija" u Zemunu.
Dubravka Krstić vrisnula je od radosti kad je videla ime ćerkice Maše.
- Ispunili smo sve uslove, ali smo strepeli jer je prijavljeno mnogo dece. Tražili smo i dobili "Čaroliju" - uzvikuje Dubravka.
Nažalost, nisu svi bili te sreće. Razočaranih je bilo u većini vrtića. Zoran Golubović, otac Miloša (5) i Viktora (2), kaže da je sramota za državu da mnogi roditelji s više dece ne mogu nijedno da upišu.
- Svojevremeno Miloša nam nisu primili jer nisu bila oba roditelja zaposlena, pa smo morali da ga upišemo u privatni i plaćamo 200 evra. Sada Viktora nema na spisku. Šta da uradim da mi dete upišu u državni vrtić? Ne mogu da sedim kod kuće i čuvam decu, a ne mogu da nateram ni one gde radim da me prijave - revoltiran je Golubović.
Direktorka PU "Voždovac" Lidija Hutović kaže da će u petak biti otvorena i "Zvončica" za još 50 dece, a da za 1.200 dece koje nisu uspeli da upišu izdaju potvrde za privatne vrtiće.
 

Broj upisane dece po opštinama
Opština/Upisano/Neupisano
Stari grad/ 400/ čekaju podatke
Savski venac/ 426/ čekaju podatke
Palilula/ 900/ čekaju podatke
Voždovac/ 600/ 1.200
Zemun/ 650/ 970
Mladenovac/ 400/ 148
Barajevo/ 234/ nema
Sopot/ 147/ nema
Rakovica/ 799/ 558
Surčin/ 208/ 265
Obrenovac/ 452/ čekaju podatke
Grocka/ 206/ čekaju podatke
Napomena: Podataka još nema za vrtiće na Vračaru i Čukarici, u Lazarevcu će objaviti liste 27. maja, a 28. maja na Novom Beogradu, gde je prijavljeno 2.998 dece, a ima 786 mesta
   
Gradska sekretarka za dečju zaštitu Snežana Đurić kaže da se do septembra neće znati koliko će dece ostati ispod crte, jer su neki konkurisali u više vrtića, a moguće je i povećanje broja mesta.
- Očekujemo u privatnim vrtićima još oko 500 mesta i oko 700 u državnim koja se adaptiraju. Ako zaposlimo broj ljudi predviđen republičkim pravilnikom, moći ćemo da povećamo i broj mališana za 20 odsto - kaže Đurićeva.
 Sekretarka objašnjava da prijava ima više zato što su mnogi roditelji ispisali decu iz privatnih vrtića i prijavili se na konkurs da bi uz potvrdu da u državnim nema mesta ostvarili subvenciju grada. 
- Ima i onih koji su zbog prihvatljive cene od 5.540 dinara odlučili da im decu više ne čuvaju babe i dede - kaže Snežana Đurić.
Žalbe do 2. juna
Roditelji koji ne budu zadovoljni mogu do 2. juna uložiti žalbu.
Upisne komisije će o žalbama raspravljati od 3. do 17. juna.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

U privatnim vrtićima problemi mesto i cena

Izvor: Večernje novosti, 27.Maj.2015, 13:54

RODITELjI čiji mališani nisu upisani u državni vrtić jer nije bilo mesta, mogu da konkurišu za neko od 55 privatnih obdaništa koja su verifikovana, a poslednjih dana javila su se još neka koja bi želela da "uđu u sistem". Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu u privatne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.