Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2016, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji doniraju organe tragično stradale kćerkice

TOMISLAVGRAD - Gabrijela i Josip Mioč, roditelji šestogodišnje djevojčice Božane, koja je podlegla povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tomislavgradu, doniraće njene organe.

Kada su shvatili da su izgubili bitku za život svoje kćerkice, njih dvoje su se u svom bolu odlučili na najhumaniji čin.

Mioči su odlučili da doniraju njene organe, kako bi, kako su kroz plač rekli, dio njihove kćerkice živio u šestoro druge djece, kojoj će ovaj postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << spasiti život.

Doktori su im zahvalili rekavši kako su im i oni imali namjeru to predložiti, ali da im je sada mnogo lakše zbog toga što su Mioči sami donijeli ovu plemenitu odluku.

Božanu Mioč 20. avgusta, u poslijepodnevnim satima, u Ulici Stjepana Radića u Tomislavgradu, udario je I.F. (37) iz Tomislavgrada, upravljajući audijem.

Inače, kako je potvrđeno iz policije, vozač je u trenutku nezgode bio pod uticajem alkohola.

"U subotu, 20. avgusta, u 16.25, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali I.F., rođen u Livnu, nastanjen u Tomislavgradu, upravljajući audijem, te djevojčica, rođena 2010. godine u Tomislavgradu", navedeno je tada iz policije.

Djevojčica je, nakon nezgode, vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena u Dom zdravlja Tomislavgrad, gdje su joj utvrđene teške povrede.

Zatim je, nakon ukazane ljekarske pomoći u Tomislavgradu, prevezena u Klinički bolnički centar "Firule" u Splitu na dalje liječenje.

Ljekari u Splitu su se borili za njen život, ali nisu uspjeli i djevojčica je, nažalost, preminula.

Prema dostupnim informacijama, djevojčica je u KBC "Firule" podlegla u ponedjeljak, dva dana nakon što je zadobila kobne povrede u svom Tomislavgradu.

Nevenka Ćorić, tužiteljka Kantonalnog tužilaštva u Livnu, rekla je da je Kantonalnom sudu proslijeđen prijedlog da vozaču I.F. bude određen jednomjesečni pritvor.

Otac donirao sinove organe

Operativni tim ljekara Kantonalne bolnice Zenica i eksplantacioni tim urologa iz UKC Tuzla u aprilu su uspješno izveli prvu eksplantaciju dječjih organa u BiH.

Uz saglasnost porodice izvedena je eksplantacija doniranih organa dvanaestogodišnjeg Semira Kantića, dječaka iz Tešnja, koji je teško povrijeđen u nesreći u blizini Jelaha, kada su mu poginule majka Safija i sestra Nihada, te je preminuo u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Odobrenje za ovaj humani poduhvat dao je lično otac dječaka, koji je, nakon supruge i kćerke, na vječni počinak ispratio i najmlađeg sina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Roditelji doniraju organe tragično stradale kćerkice

Izvor: Cafe.ba, 24.Avg.2016, 09:38

Gabrijela i Josip Mioč, roditelji šestogodišnje djevojčice Božane, koja je podlegla povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tomislavgradu, doniraće njene organe.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.