Rističević Skupštini uputio predlog Rezolucije o Srebrenici

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2016, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rističević Skupštini uputio predlog Rezolucije o Srebrenici

Predsednik Narodne seljačke stranke i poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" Marijan Rističević uputio je u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se navodi da parlament osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice, kao i negiranje počinjenih zločina.

Ristićević je predložio da se po hitnom postupku donese rezolicija o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine "u želji za trajnim mirom i pomirenjem naroda i ljudi u regionu, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a posebno na teritoriji BiH".

Rezolucijom je predloženo Skupština odredi 11. i 12. jul kao dane za sećanje na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

U Predlogu rezolucije navodi se da parlament osuđuje selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Osuđuje se i svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, uvećanjem ili umanjenje broja žrtava, bilo koje strane, što ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH, kao i svaka propagandna aktivnost koja, korišćenjem zločina u političko-propagadne svrhe, ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanja političkih cljeva u BiH i regionu.

Zločin je zločin i svaki čovek bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost koji je stradao kao posledica ratnog zločina zaslužuje podjednaku pažnju i jednakost pred sudovima, navodi se u Predlogu rezolucije, kao što i svi oni koji su zločin počinili moraju biti jednako okarakterisani i jednako procesuirani.

U obrazloženju predložene rezolucije navodi se da je u vremenu kada međunarodni i drugi faktori pokušavaju, da svako iz svog ugla i svog interesa, ocene karakter događaja i zločina počinjenih na teritoriji BiH, a zanemarujući zločine počinjene oko Srebrenice, neophodno da i Narodna skupština iskaže svoj stav po pitanju ratnih zločina u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Kao razlog da Narodna skupština donese rezoluciju po hitnom postupku Rističević navodi "obeležavanje 21. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni, koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine".

U sredu su poslaničke grupe Liberalno demokratska partija - Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine- Zelena stranka, odnosno 11 poslanika, potpisali i u skupštinsku proceduru uputile Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku.

U tom Predlogu rezoluciju se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida, a 11. jul se proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.