Izvor: Danas, 23.Nov.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektiva Cuce Sokić u Haosu

Beograd - Povodom veka od rođenja Ljubice Cuce Sokić (Bitolj, 9. decembar 1914 - Beograd, 8. januar 2009), Galerija Haos priređuje retrospektivnu izložbu njenih crteža i publikaciju u okviru ciklusa „Stari majstori“.

Izložba će svečano biti otvorena 25. novembra, u utorak u 20 sati, a ovom prilikom prisutnima će se obratiti profesor emeritus Irina Subotić, kaže za Danas Borka Božović, istoričarka umetnosti i vlasnica Galerije Haos. Ona je i autorka koncepta izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i publikacije koja će biti promovisana 9. decembra na rođendan Cuce Sokić.

Postavku čini oko 250 crteža Sokićeve rađenih u olovci, tušu i hemijskoj olovci. „Odabrala sam ih iz kompletne ostavštine koju mi je pružila na uvid porodica Gatalović. Ovde je bilo oko 450 crteža. U posedu Narodnog muzeja u Beogradu ima ih 13, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu šest i oni će biti objavljeni u publikaciji“, kaže Božović i podseća da su posetioci imali prilike u starom prostoru „Haosa“ da vide crteže naše ugledne umetnice 1997. godine. A ukazujući na njen značaj u našoj umetnosti i kulturi pominje da je Sokićeva učila slikarstvo kod velikih umetnika i profesora: Bete Vukanović i Ljube Ivanovića na Beogradskoj umetničkoj školi. U Parizu je 1937. prvi put i izlagala sa grupom jugoslovenskih umetnika u Galerie de Paris. U Beogradu je prvu samostalnu izložbu imala dve godine kasnije u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Jedna je od osnivača grupe „Desetorica“, a na Akademiji (Fakultetu) likovnih umetnosti radila je kao profesorka od 1948. do 1972. Za dopisnog člana SANU je izabrana 1968, a redovnog 1978. Retrospektiva njenih crteža u Haosu biće dostupna publici do 13. decembra.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.