Rekonstruisali lobanju koja je ličila na ragbi loptu i bebi spasli život

Izvor: Blic, 19.Mar.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstruisali lobanju koja je ličila na ragbi loptu i bebi spasli život

Rođen je sa retkom anomalijom glave, koja je mogla da mu ugrozi život i da ostane mentalno nerazvijen. Glava mu je brzo rasla, a njen oblik podsećao je na ragbi loptu - izduženu i pljosnatu. Zahvaljujući pedijatrijskim neurohirurzima iz Kliničkog centra Srbije, koji su mu potpuno rekonstruisali lobanju, petomesečni Konstantin iz Banjaluke sada ima budućnost. Verovali lekarima da će pomoći Konstantinu: Otac Aleksandar i majka Brankica

- Ovo je prvi put u Srbiji, ali i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Klinici za neurohirurgiju, da je urađena ovako složena rekonstrukcija kostiju lobanje - kaže za “Blic” prof. dr Miodrag Rakić, direktor Klinike.

- Intervencija su obavili naši mlađi neurohirurzi. U timu su bili dr Radovan Milačić, pedijatrijski neurohirurg, kao i dr Mirko Mićović i uz pomoć šefa anesteziologije dr Branka Milakovića. Operacija je bila uspešna, a što je najbitnije uspeli smo da napravimo detetu okruglast oblik glave - objašnjava dr Rakić.

Izbegnute posledice

Da rekonstrukcija lobanje nije urađena, Konstantinu se mozak ne bi razvijao kako treba jer do druge godine dete već ima mozak odraslog čoveka. Ukoliko se onemogući da se mozak razvija u ranom uzrastu, onda dolazi do trajnih posledica - mentalnih smetnji, psihomotorne retardacije, a na kraju i problem estetske prirode.

Mali Konstantin imao je urođenu anomaliju svih kostiju glave koja su srasle iako se to ne dešava u tom uzrastu. To je dovelo do toga da lobanja bude izdužena u smeru nos - potiljak i jako sužena. Ovakva anomalija retko se viđa u Srbiji.

Procena je da se rodi dva do tri deteta godišnje.

- Koristili smo tehniku koja se zove “renierova H” rekontrukcija cele lobanje. Glavni rizik kod takve operacije jeste krvarenje. Dete je u trenutku operacije imalo devet kilograma i svega 600 mililitara krvi u organizmu. Problem je bio u tome što je procenjeno da će tokom intervencije mali Konstantin izgubiti oko 350 do 400 mililitara, što je skoro 70 odsto od ukupne količine krvi u njegovom telu - objašnjava dr Radovan Milačić, mladi neurohirurg koji je bio vođa ekipe.

Nakon četiri sata, koliko je trajala intervencija, oblik lobanje malog Konstantina sada je normalan. Oporavak će biti dug da bi glava dostigla kružni oblik.

Majka Brankica, mali Konstantin i Dr Radovan Milačić, vođa hirurške ekipe

Čim se kroči na prvi sprat, gde se nalazi dečje odeljenje, sve je već živahno. Čuju se dečji glasići, ali i dečji plač. Glavna sestra Neca kaže - to je Konstantin. S njim u sobi su i njegovi roditelji, majka Brankica i otac Aleksandar, koji je svešteno lice.

Konstantin je primao infuziju jer je tokom intervencije izgubio mnogo krvi. Kao i svaka beba plakao je, ali roditelji nisu skidali osmeh sa lica.

- Lekari su nam rekli da mogu da pomognu Konstantinu i verovali smo im. Najznačajnije nam je bilo, kao roditeljima, razumevanje dr Milačića za naš bol. Nekoliko meseci smo dolazili na kontrole, jer se čekao povoljan trenutak za operaciju. Sada ne mogu izraziti zahvalnost i lekaru, ali i medicinskim sestrama koje su tu za nas - kaže Aleksandar, otac malog Konstantina.

Povezane vesti: Beba razbila glavu o šipku u kombiju Prva mikrohiruška rekonstrukcija dojke obavljena u Boru

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.