Referendum u Škotskoj: Rekordno interesovanje

Izvor: Mondo, 17.Sep.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Škotskoj: Rekordno interesovanje

Pristalice nazavisnosti Škotske, ali i unionisti, održali su u sredu uveče završne mitinge uoči referenduma o otcepljenju. Ankete kažu da su sada birača "za" ocepljenje ima gotovo koliko i onih "protiv". Izlaznost možda i 80 odsto.

Foto: AP Photo/Louisa Buller

Političari su odaradili svoje i sada je red na Škote. Kampanje za i protiv, u kojima se "igralo" i na srce i na džep građana, završene su u sredu uveče i u četvrtak će "raditi" referendumski listići. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Interesovanje je ogromno i očekuje se obaranje rekodnong prisustva Škota na glasačkim mestima.

Pristalice nezavisnosti prisustvovale su masovnom skupu u centru Glazgova, gde su ih lideri kampanje pozvali da kažu "Da' prosperitetnoj Škotskoj", a u isto vreme su se, nedaleko odatle, pobornici unije okupili kako bi još jednom istakli da za nezavisnost ne postoje valjani argumenti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U Glazgov je danas doputovala i grupa vatrogasaca iz Katalonije u znak podrške glasačima koji će sutra reći "da" nezavisnosti, a u koloni vatrogasaca bilo je i "muzejsko vozilo" proizvedeno početkom prošlog veka, u bojama zastave separatista ovog španskog regiona, navodi AFP.

"Došli smo da pomognemo Škotima i kažemo svetu da i mi Katalonci želimo da glasamo", rekao je Pel Pladevaja iz Herone na severoistoku Španije, dodavši: "Mi živimo u diktaturi i želimo da glasamo kao i Škoti".



Govoreći na mitingu pristalica otcepljenja, lider organizacije "'Da' nezavisnoj Škotskoj" Denis Kanavan kritikovao je "improvizovano" obećanje o prenošenju većih nadležnosti koje su dali lideri tri glavne stranke u Vestminsteru i poručio: "Narod Škotske se ne da nasamariti".

"Postoji samo jedna garancija da će škotski parlament dobiti veća ovlašćenja, a to je - glasanje za nezavisnost", rekao je on okupljenim pristalicama.

Oko 2.000 zagovornika otcepljenja kasnije se okupilo na gradskom Trgu Džordž, gde su uz pesmu i muziku pozdravljali govornike na popodnevnom suncu.

Sa njima se sukobila mala grupa pobornika ostanka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, koji su im se suprotstavili pevajući svoje pesme, a potom su im okrenuli leđa na istom trgu.

U međuvremenu, organizacija Alistera Darlinga "Bolje zajedno" pozvala je sve one koji imaju bilo kakve sumnje u vezi sa nezavisnošću, da sutra na glasačkom listiću zaokruže "ne".

Obraćajući se okupljenima zajedno sa bivšim premijerom Gordonom Braunom na mitingu pod sloganom "Voli Škotsku, glasaj ne", on je rekao: "Ako morate da donesete tako važnu odluku, morate da budete sigurni. Ono što je jasno na kraju ove duge kampanje, to je da sa nacionalističke strane nema ni trunke izvesnosti".

U Škotskoj će sutra 4,3 miliona ljudi zaokružiti "da" ili "ne" na listiću na kojem će biti postavljeno pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Poslednje ankete pokazale su da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcepljenju poslednjeg dana kampanje porasla za jedan procentni poen, a podrška ostanku - opala za isto toliko.

Istovremeno, procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000.

NEVEROVATNO INTERESOVANJE BIRAČA

Za sutrašnji referendum o nezavisnosti Škotske registrovano je čak 97 odsto građana sa pravom glasa, a to su svi stariji od 16 godina, saopštila je Izborna komisija.

Od 4.410.228 starijih od 16 godina, za učešće na istorijskom referendumu prijavilo se 4.285.323 ljudi, što je nezabeleženo u parlamentarnoj istoriji Škotske.

Interesovanje za glasanje je bez presedana i na manjim ostrvima, na kojima neće biti glasačkih mesta, ali će svi koji su se prijavili svoj glas za ili protiv moći da pošalju poštom.

Za takav način glasanja prijavilo se 789.024 osobe, što je do sada nezabeleženo.

Očekuje se, ipak, da svi koji su se prijavili neće izaći na referendum, ali će izlaznost gotovo sigurno biti veća od 80 odsto, što bi bio rekord.

Širom Škotske, u 7:00 biće otvoreno 5.597 biračkih mesta, a glasanje će biti završeno u 22:00 sata po lokalnmom vremenu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.