Referendum u RS: Srbi masovno glasaju u Austriji /VIDEO

Izvor: B92, 25.Sep.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u RS: Srbi masovno glasaju u Austriji /VIDEO

Beč -- Građani Republike Srpske u Austriji masovno su izašli na birališta kako bi glasali na referendumu o Danu Srpske.

Referendum o Danu Srpske organizovan je i u dijaspori, a tako i u Austriji na četiri mesta. Biračka mesta otvorena su pri srpskim klubovima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku.

U glavnom gradu Austrije biračko mesto otvoreno je u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, gde su se do podneva formirali dugi redovi.

Ispred zgrade u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojoj se nalazi sedište Zajednice već u 6:30 časova, pola sata pre otvaranja glasačkog mesta, okupilo se desetak građana koji su čekali da glasaju.

U prva dva sata od otvaranja glasačkog mesta svoj glas predalo je više od stotinu ljudi.

Interesovanje građana za glasanjem bilo je ogromno, te su se stvarali veliki redovi pred ulazom na biračko mesto.

Taj red se prostirao od ulaznih vrata Zajednice pa sve do prvog sprata gde se nalazi Zajednica.

Pravo glasa u dijaspori imaju svi građani RS uz priloženu ličnu kartu ili pasoš koji su izdati od strane MUP-a Republike Srpske.

Na licu mesta će Izborna komisija vrši dodatna provera prijave boravka u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Vlasti u RS odlučile su da održe referendum i nakon što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani u Beču satima čekaju u redu da se izjasne na referendum o Danu Republike Srpske

Izvor: Blic, 25.Sep.2016

Posredstvom predstavništava Srpske, o referendumu se izjašnjavaju i u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji i Moskvi. Sva glasačka mesta otvorena su na vreme...Veliko interesovanje dijaspore se pokazalo u Beču, gde ljudi čekaju u redovima po nekoliko sati kako bi izrazili svoje mišljenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.