Realno - pregovori Srbija i EU početkom 2013.

Izvor: Studio B, 02.Apr.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realno - pregovori Srbija i EU početkom 2013.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u decembru, a da bi pregovori mogli da počnu početkom sledeće godine.

"Imajući u vidu da će izbori biti održani 6. maja, nakon kojih će uslediti pregovori o formiranju nove vlade i letnja pauza, mislim da je realnije da Srbija dobije datum za početak pregovora na decembarskom samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Evropskog saveta, a u skladu sa tim scenariom, pregovori bi počeli početkom 2013. godine", rekao je Kacin u intervjuu magazinu "Kord" (Cord).

Kacin je istakao da Brisel u evropskoj integraciji neće uslovljavati Beograd priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"Ne, nikad nije postojao takav uslov i EU neće nametnuti takav uslov sve dok postoji bar i jedna članica Unije koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu", istakao je on.

Izvestilac EP za Srbiju je ponovio da je, istovremeno, "potpuno jasno" da će Srbija morati u potpunosti da normalizuje odnose sa Kosovom i postane "iskren partner" Prištini u procesu integracija.

Po rečima Kacina, za dobijanje datuma početka pregovora neophodan je nastavak dijaloga sa Prištinom, rešavanje pitanja telekomunikacija i energetike, te da i usvojeni dogovori budu u potpunosti primenjeni. Kacin je naveo da se to posebno odnosi na integrisano upravljanje prelazima za šta će, kako je ocenio, biti potrebno vreme.

Kacin nije želeo da komentariše mogući ishod parlamentarnih izbora u Srbiji, ali je istakao da je važno da sve relevantne političke snage u zemlji postignu konsenzus oko strateških ciljeva koji se tiču izmena Ustava i primene dogovora koji su postignuti u dijalogu sa Prištinom.

Govoreći o statusu kandidata za članstvo, koji je zemlji odobren 1. marta, Kacin je rekao da nije reč o "poklonu" EU, već da ga je Srbija zaslužila pošto je ispunila kriterijume koje je Evropski savet definisao u decembru prošle godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Nova godina

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Realno da Srbija počne pregovore sa EU 2013.

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2012

Realno je da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU na samitu u decembru, a da pregovori počnu početkom sledeće godine, kaže Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kacin: Pregovori sa EU od 2013.

Izvor: B92, 02.Apr.2012

Beograd -- Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU na samitu Evropskog saveta u decembru...On je rekao da bi pregovori mogli da počnu početkom sledeće godine..."Izbori će biti održani 6. maja, nakon kojih će uslediti pregovori...

Nastavak na B92...

Pregovori sa EU i dijalog u Briselu čekaju izbore

Izvor: Danas, 02.Apr.2012

Realno je da Srbija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU na samitu Evropskog saveta u decembru, a pregovori bi mogli da počnu početkom 2013. godine, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.