Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2017, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari šalju apelaciju na budžet

BANJALUKA - Udruženje poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i mljekari najavili su podnošenje apelacije Ustavnom sudu RS na budžet Vlade RS za 2017. godinu.

Razlog za ovakav postupak je, kako kažu, činjenica da je pri izradi budžeta prekršen zakon o budžetu za poljoprivredu kojim je predviđeno najmanje šest odsto sredstava za ovu granu.

"Apelacija je već napisana, treba još da je potpišu svi predstavnici udruženja i do kraja sedmice je predajemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Ustavnom sudu", rekao je juče Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača  mljekara RS.

Usorac je istakao kako u krajnji rezultat apelacije ne sumnja.

"O tome da Ustavni sud odbije našu apelaciju i ne poštuje zakon ne treba ni razgovarati, šta će nam onda. Glavno uporište građana je Ustavni sud, ako njega više nema  nema ni pravde. Mi ne sumnjamo u njih, tamo su iskusni pravnici koji će raditi po zakonu", kaže Usorac.

On tvrdi da su poljoprivrednici tri godine pokušavali da "na fin način privole Vladu RS", te da su se na ovaj potez odlučili tek kada više nisu imali drugog izbora.

Na apelaciju će, pored Usorca, svoj potpis staviti i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koje okuplja povrtare, svinjare, voćare, tovljače i druge.

"Jednostavno radimo onako kako smo najavili, iza svega toga stoje sva kredibilna udruženja u RS", rekao je Marinković.

Kako kaže, od zadnje sjednice Vlade RS održane pred Novu godinu, na kojoj je i usvojen budžet, nisu imali kontakta sa vlastima.

"Niko nas nije zvao, ni sa kim nismo pričali. Da li oni ne shvataju ovo naše ozbiljno ili šta je već u pitanju  ne bih znao. Takođe, mi bismo apelaciju podnijeli još i prije, ali smo morali čekati da budžet izađe u 'Službenom glasniku' i da prođe sva ta procedura", govori Marinković.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS nisu imali komentar na najavljenu apelaciju.

Podsjećanja radi, do problema na relaciji Vlada RS  poljoprivrednici je došlo zbog razlike od 37 miliona KM. Vlada je za agrar odredila 60 miliona KM, dok je zahtjev poljoprivrednika 97 miliona.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.