Rasprava o amandmanima

Izvor: RTS, 17.Dec.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su ukupno 586 amandmana na set finansijskih zakona, koje je u skupštinsku proceduru uputila NBS. Predlog budžeta za 2015. godinu stigao je u parlament.

21.40 - Završena dvanaestočasovna rasprava o pojedinostima na finansijske zakone. Sutra glasanje o svim tačkama tekućeg zasedanja.

19.50 - Zbog velikog broja amandmana rasprava će trajati do duboko u noć, pa će se glasanje obaviti sutra, javlja izveštač RTS-a. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
12.00 - Zakoni po hitnom postupku zbog usklađivanja sa EU, rekla je viceguverner Diana Dragutinović. 

10.50 - Poslanik Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović zatražio pauzu dok ne dođe u salu guverner Jorgovanka Tabaković. 

10.05 - Počela sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o amandmanima na set finansijskih zakona. 

Posle skoro 12 sati rasprave poslanici Skupštine Srbije završili su pretres oko 600 amandmana na set finansijskih zakona koje je uputila Narodna banka Srbije, a sednicu nastavljaju sutra pretresom amandmana na dve poslednje tačke dnevnog reda, nakon čega se očekuje glasanje o tim zakonskim rešenjima.

Predlog budžeta za 2015. godinu, koji predviđa prihode od 924,4 milijarde dinara, a rashode od 1.083 dinara i deficit od 158,6 milijardi, stigao je u Skupštinu Srbije.

Vlada Srbije usvojila je u ponedeljak Predlog budžeta, a ministar finansija Dušan Vujović rekao je tada da je budžet odraz odgovorne i fiskalne politike i racionalnog upravljanja resursima.

Ministar je naveo da je budžet projektovan na osnovu prognoze da će u 2015. godini pad BDP biti 0,5 odsto, a inflacija iznositi četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) dodelila je poslanički mandat u Skupštini Srbije Gorjani Marinković sa izborne liste "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo".

Marinkovićeva će obavljati poslaničku funkciju umesto Aleksandra

Jablanovića, koji je podneo ostavku na tu funkciju pošto je izabran

za ministra u Vladi Kosova.

Skupština Srbije konstatovala je prestanak mandata Jablanoviću 15.

decembra. Jablanović je za poslanika u Skupštini izabran sa liste Srpske napredne stranke, kao član Pokreta socijalista.

Parlamentarci će sutra raspravaljati o amandmanima na Predlog zakona o izmeni i dopuni zakona o izvršenju i obezbeđenju koji je podnela grupa od 131 poslanika, kao i o listi kandidata za izbor jednog člana Nacionalnog prosvetnog saveta, koji je podneo odbor za obrazovanje.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava odlučio je da prihvati dva i predloži jedan amandman na set finansijskih zakona čiji je predlagač Narodna banka Srbije.

Na predložene zakone o osiguranju i platnim uslugama upućen je najveći broj amandmana - na prvi 313, a na drugi nešto manje - 248 amandmana.

Na izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga poslanici su uložili 21 amandman, a na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma šest.

Viceguverner NBS Diana Dragutinović rekla je da je razlog za hitno usvajanje zakona o osiguranju i o platnim uslugama usklađivanje domaćih sa propisima Evropske unije.

Dragutinovićeva je na sednici parlamenta rekla da većina amandmana, kada je reč o Predlogu zakona o osiguranju, ima isto obrazloženje.

Istakla je da su poslanici imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o dva nova zakona.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je ta partija na Predlog zakona o osiguranju podnela 281 amandmana za zahtevom "briše se", istučući da svi članovi zakona treba da se brišu zbog nepoštovanja Narodne skupštine.

Pavićević je kritikovao način na koji je guverner Jorgovanka Tabaković pristupila tim zakonima, šaljući ih na usvajanje po hitnom postupku. 

Poslanik -SDS-a Janko Veselinović zatražio je od predsednice Skupštine Maje Gojković da proglasi pauzu dok u parlament ne dođe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Maja Gojković mu je odgovorila da "neće dati pauzu ni slučajno" i da će se nastaviti sa redovnim radom jer viceguverner Diana Dragutinović koja je prisutna na sednici ima pravo da brani mišljenje o amandmanima. 

Na predloženi zakon o platnim uslugama amandman je uložio i poslanik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić u kojem je naveo da bi usvajanje te izmene dovelo do društveno odgovornog ponašanja prema zaštiti životne sredine.

Prema podacima NBS od 30. septembra ove godine, od ukupno 8.671.761 klijenata u bankama, njih 12,5 odsto, odnosno 1.085.998 svojim računima pristupa preko računara i interneta.

Shodno navedenom, dodaje se u obrazloženju amandmana, 7.585.763 klijenata banaka, odnosno preostalih 87,5 odsto, mora, prema predlagaču zakona, da bude obavešteno dostavljanjem štampane informacije na papiru.

Ukoliko se pretpostavi da svaki klijent ima najmanje tri računa u svakoj banci - tekući i devizni račun i platnu karticu, uz obavezne kopije dolazi se do obaveze štampanja 243.862.860 listova papira.

Poslanici će sutra glasati o glasati o svim tačkama dnevnog reda, među kojima je i jedan "poslanički" zakon koji su uputili naprednjaci - o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kao i o kandidatu za člana Nacionalnog prosvetnog saveta.

Glasaće se i o izmenama Zakona o deviznom poslovanju, zaštiti korisnika finansijskih usluga, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.