Raspisani predsednički izbori

Izvor: RTS, 05.Apr.2012, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisani predsednički izbori

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala predsedničke izbore za 6. maj. U Skupštinu je oko 12 sati stigla odluka Borisa Tadića o skraćenju mandata predsednika Republike.

Na osnovu ustavnih ovlašćenja predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je predsedničke izbore za 6. maj. U Skupštinu je prethodno stigla odluka o skraćenju mandata predsednika Srbije Borisa Tadića.

Predsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Narodne skupštine Srbije kao vršioci dužnosti predsednika Srbije, pre Slavice Đukić Dejanović, bili su:

Dragan Tomić (jul - decembar 1997);

Nataša Mićić (decembar 2002 - februar 2004);

Dragan Maršićanin (februar - mart 2004);

Predrag Marković (mart - jul 2004).

"Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je javnost i mene da je podneo ostavku na dužnost predsednika Republike. U tim okolnostima Ustav i Zakon o predsedniku Republike prenose deo prava i dužnosti sa predsednika Republike na predsednika Narodne skupštine. Insitucije naše države će funkcionisati u kontinuitetu, a ja ću svoje dužnosti obavljati savesno i u skladu sa zakonima i našim Ustavom", izjavila je Slavica Đukić Dejanović posle potpisivanja odluke o raspisivanju izbora.

Jedna od dužnosti i obaveza koje je preuzela predsednica Skupštine je raspisivanje predsedničkih izbora.

Đukić Dejanović je potpisala odluku o raspisivanju predsedničkih izbora nakon što joj je nešto pre 12 sati stigla ostavka predsednika Borisa Tadića, čime mu je prestao mandat.

"Upravo ću sada napraviti plan aktivnosti za kraj ove nedelje i početak naredne. Danas ću se malo upoznati sa svim dužnostima predsednika", rekla je Đukić Dejanović.

Na pitanje kada se seli u zgradu Predsednika, ona je rekla da će tu funkciju obavljati kao predsednik Narodne skupštine, pošto su joj poverena samo određena prava i dužnosti, a da će na Andrićevom vencu organizovati određene sastanke, kao i da će njeno radno mesto i dalje biti u Skupštini.

Predsednica Skupštine je precizirala da će preuzeti nadležnosti predstavljanja Srbije u zemlji i inostranstvu, primanje akreditivnih i opozivnih pisama, kao i nadležnosti iz domena odbrane i komandovanja vojskom.

Svim učesnicima u predsedničkoj trci, Slavica Đukić Dejanović je poželela mnogo uspeha, a građ anima da rezultati izbora budu u njihovom i najboljem interesu države.

Ona je rekla da je sa predsednikom Srbije razgovarala i pre nego što je on javnosti saopštio da će podneti ostavku.

Predsednik Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem. Mandat predsednika traje pet godina.

Cela teritorija Srbije, zajedno sa biračkim mestima u inostranstvu, jeste jedna izborna jedinica.

Građani Srbije će tako 6. maja izaći na opšte izbore, jer su već raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednički izbori raspisani za 6.maj

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2012

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je predsedničke izbore za 6. maj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.