Rama: Albanaci u Preševu traže duhovno ujedinjenje

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Albanaci u Preševu traže duhovno ujedinjenje

Premijer Albanije Edi Rama otkrio je danas u Prištini spomenik Ismail Ćemajliju i poručio da je "zajednički krov Albanaca Evropa", a da u Preševu "traže samo duhovno i kulturno ujedinjenje".

U tome pojedini mediji, kako prenosi "Expres", vide promenu Raminog stava o nacionalnom ujedinjenju Albanaca.

"Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma", rekao je Rama na ceremoniji.

Rama je istakao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Albanci u Makedoniji traže svoja prava, a Albanci u Preševu "samo duhovno i kulturno ujedinjene, ali nikako i za neke druge stvari".

"Expres" prenosi da je Rama na ceremonije otkrivanja spomenika u Prištini govorio samo o kulturnom i duhovnom ujedinjenju Albanaca i da je istakao da se "ne moze pogaziti reč data Amerikancima i Evropi".

"Ako Albanci žele da gledaju u oči Ćemajliju treba da znaju da treba da budu ujedinjeni, ali u Evropi, i da znaju da niko ne može više da nas omaložava. Ovaj spomenik znači i izazov za novi početak, jer ćemo, gledajući ga u oči, zaboraviti naša sukobljavanja, a dovde smo stigli tražeći pravdu, nikako gazeći druge", poručio je Rama.

Rama je istakao da su danas svi Albanci radosni, jer se, kako je istakao, otkriva spomenik heroju.

"Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma", rekao je Rama na ceremoniji.

Rama je istakao i da Albanci u Makedoniji traže svoja parva, a Albanci u Preševu "samo duhovno i kulturno ujedinjene, ali nikako i za neke druge stvari".

"Svima nama treba da bude zajednicki krov Evropa", rekao je albanski premijer Rama, koji je zatim govorio o istoriji proglašenja nezavisnosti Albanije i ulozi Ismail Ćemajlija u tom procesu.

On je ukazao da je Ćemalji istorijska figura, a Priština temelj albanskog građanstva i da su njegovi spomenici postavljeni širom Evrope.

Na ceremoniji su govorili i gradonačelnik Prištine Spend Ahmeti, koji se zahvalio premijeru Rami na dolasku, kao i Gzim Zilja, predstavnik grupe inetelktualaca iz Albanije.

Spomenik je otkriven u dvorištu ispred nove zgrade Vlade Kosova, a prikazuje Ćemajlija za zastavom Albanije u rukama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rama: Samo duhovno ujedinjenje

Izvor: B92, 23.Maj.2015

Premijer Albanije Edi Rama otkrio je u Prištini spomenik Ismailju Cemajliju i poručio da je "zajednički krov Albanaca Evropa"...On je rekao da Albanci u Preševu "traže samo duhovno i kulturno ujedinjenje"...U tome pojedini mediji, kako prenosi "Ekspres", vide promenu Raminog stava o nacionalnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.