Radim na crno i za društvo  ne postojim

Izvor: Blic, 11.Apr.2014, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radim na crno i za društvo ne postojim

Platu primam na ruke. Nemam račun u banci, podstanar sam, a to ću i ostati jer ko bi mi dao kredit, kaže za „Blic“ S. Ć., jedna od 700.000 onih koje sistem uopšte ne vidi. (+)

Priča naše sagovornice, svršenog trgovačkog tehničara, koja radi već deceniju bez dana radnog staža, nimalo se ne razlikuje od ostalih koji su primorani da rade na crno. Oni nemaju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ne mogu da dobiju dozvoljeni minus, a o podizanju kredita ne mogu ni da sanjaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
I građevinski radnik Predrag R. (45) jedan je od njih. Na crno je počeo da radi pre 15 godina, kada je firma u kojoj je do tada bio zaposlen propala.

- Pošto sam ostao bez posla, bilo mi je važno da počnem da radim bilo šta da bih preživeo. Ponudili su mi posao na građevini, ali da me ne prijave. Dok si mlad, pojmovi poput „zdravstvena knjižica“, „staž“ i „penzija“ ne izgledaju važno, ali tu grešku u proceni plaćam sada. Živim kao podstanar sa porodicom, jer ne mogu nikako da podignem kredit za stan, a kada bi supruga ostala bez posla, deca bi nam ostala bez zdravstvene zaštite - priča Predrag, koji se na biro prijavio kao nezaposlen, pa kao takav ima i zdravstvenu knjižicu.

U banci Sosijete ženeral objašnjavaju da podnosilac kreditnog zahteva mora da bude u stalnom radnom odnosu, a da građani koji nemaju redovna primanja mogu da dobiju zajam samo ukoliko uplate depozit u visini kredita.

- Ako je osoba formalno nezaposlena, banka nema mogućnost da odobrava klasične kredite, jer za njih ne bi bilo nikakvog obezbeđenja, kao ni garancije da bi klijent zaduženje mogao uredno da otplaćuje - kaže Pjer Bosk, član Izvršnog odbora te banke.

Među radnicima na crno najviše je mladih i onih koji su u poznim godinama postali tehnološki višak. - Radnik na crno je potpuno nevidljiv radnik i nalazi se u višestruko nepovoljnom položaju. Rad na crno je problem enormnih razmera, a država zatvara oči zarad socijalnog mira, kaže za “Blic“ Ranka Savić, predsednica ASNS.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.