Radikalni levičari oteli tužioca

Izvor: B92, 31.Mar.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalni levičari oteli tužioca

Pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe oteli su turskog tužioca Mehmeta Selima Kiraza iz kancelarije suda u Istanbulu. U toku pregovori sa napadačima.

Oni su zapretili u porukama na njihovoj internet-stranici da će ga ubiti ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Tužioca Mehmeta Selima Kiraza oteli su članovi zabranjene turske levičarske organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C).

Revolucionarni narodni oslobodilački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << front objavio je sliku tužioca sa pištoljem uperenim u glavu, a u pozadini se vide zastave ove organizacije.

Šef istanbulske policije izjavio je da su u toku pregovori sa dvojicom napadača, pripadnicima zabranjene radikalne levičarske grupe, koji su upali u zgradu suda i u kancelariji zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza.

Istovremeno, zamenik glavnog tužioca Vedat Jidjit rekao je za turski list "Hurijet" da se pregovori između napadača i policije "odvija preko posrednika kog su oni izabrali".

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Pozivajući se na tursku Agenciju Dogan, Frans pres izveštava da se iz suda čulo nekoliko pucnjeva.

Prema Rojtersu, u sud su ušli pripadnici specijalnih snaga, a prisutni u zgradi su evakuisani.

AFP navodi da Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo u martu prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

AP ističe da nije jasno kako su u zgradu suda napadači uspeli da unesu oružje.

AFP prenosi pisanje turskih medija da je grupa dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen.

Među zahtevima je i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

Otac ubijenog tinejdžera oglasio se ranije danas pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenele su agencije.

"Moj sin je mrtav, tužilac mora da bude oslobođen", naveo je Elvanov otac na svom tviteru.

SAD, Evropska unija i Turska tretiraju Revolucionarni narodni oslobodilački front kao terorističku organizaciju.

Revolucionarni narodni oslobodilački front preuzeo je odgovornost za samoubilački napad u starom delu Istanbula koji se dogodio početkom godine kada je žena-samoubica ušla u policijsku stanicu u Sultanahmetu i raznela se.

Tada je poginuo jedan policajac, dok je drugi zadobio lakše povrede.

Takođe su odgovorni i za napad bombaša samoubice na američku ambasadu u Ankari 2013. kada su poginule dve osobe, napadač i radnik obezbeđenja, a jedna žena teško povređena.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.