Radikalizacija stavova Zagreba i Sarajeva protiv Srbije

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Radikalizacija stavova Zagreba i Sarajeva protiv Srbije"

Međunarodni institut za bezbednost iz Beograda upozorio je na "radikalizaciju političkih stavova" visokih zvaničnika Hrvatske i BiH uperenu protiv Vlade Srbije.

Takvi stavovi su, dodaje se, posebno upereni protiv njenog premijera Aleksandra Vučića i konstatovao da je to "u kratkom roku destabilizovalo odnose u regionu".

"Iako Vlada Srbije ni u čemu nije doprinela toj destabilizaciji, već je, štaviše, njen predsednik zatražio da se na optužbe ne odgovara, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugih regionalnih centara poput Zagreba i Sarajeva dolazi još radikalnija retorika uperena protiv Srbije", navodi se u saopštenju direktora Međunarodnog instituta za bezbednost Orhana Dragaša.

Institut je najoštrije osudio "kao agresivne i protivne stabilizaciji regiona", izjave lidera hrvatske Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića i poslanika u parlamentu BiH Sadika Ahmetovića u kojima, kako se navodi, teško optužuju i vređaju Srbiju, njene građane i njene najviše političke predstavnike.

"Godinu dana bilo je više nego dovoljno da vlasti BiH otkriju i procesuiraju odgovorne za napad na premijera Vučića u Srebrenici, čime bi tek donekle pokazale da pravna država u BiH zaista postoji. Umesto toga, vlasti u Sarajevu odustale su od gonjenja osumnjičenih za brutalni napad na premijera Srbije, koji je pre godinu dana šokirao ceo svet. Sa druge strane, u velikoj želji da se vrati na mesto premijera Hrvatske, Zoran Milanović svojim uvredama na račun Srbije, promovišući ustaštvo i fašizam, ruši unapred mostove za buduću, preko potrebnu, regionalnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Međunarodni institut za bezbednost je pozvao na što hitniju reakciju institucija i lidera Evropske unije, kako bi "na vreme zaustavili ekstremno političko ponašanje Zagreba i Sarajeva upereno protiv Srbije, koja na delu pokazuje doslednost ka stabilizaciji prilika u regionu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.