Rad komisije o Stepincu je bio višestruko koristan

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rad komisije o Stepincu je bio višestruko koristan"

Ambasador Srbije pri UNESCO-u i član Mešovite komisije o kardinalu Stepincu Darko Tanasković smatra da je rad te komisije bio višestruko koristan i uspešan.

On je istakao I da veruje da će to budući razvoj događaja potvrditi.

"Za razliku od nekih tendencioznih i senzacionalističkih, a neznalačkih i na činjenicama neutemeljenih poziva na uzbunu zbog navodne izdaje srpskih i pravoslavnih interesa.... smatram da je rad Mešovite pravoslavno-katoličke komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o istorijskoj ulozi kardinala Stepinca bio višestruko koristan i u suštinu uspešan, naravno u granicama u kojima je to mogao biti. Budući razvoj događaja će ovo, verujem potvrditi", rekao je Tanasković za "Večernje novosti" odgovarajući na pitanje šta se može očekivati od rada komisije i polemike koja je usledila.

Mešovita komisija, koja je razmatrala lik i delo hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca, uoči, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, formirana je na inicijativu pape Franje, a crkveni velikodostojnici i eksperti posle jednogodišnjeg rada nisu došli do saglasnosti o tom pitanju.

Kada je reč o proglašenju Stepinca svecem, posle jednogodišnjeg rada Komisije "lopta" je ponovo u dvorištu Vatikana, odnosno u rukama pape Franje, koji je za to jedini nadležan.

Na poslednjem sastanku Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije 12. i 13. juna u Rimu konstatovano je da stavovi dveju strana o toj temi, ostaju suprotstavljeni, uz saglasnost o mogućosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada.

"Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je da su sve crkve bile izložene okrutnim progonima i imale svoje mučenike i ispovednike vere. U tom smislu, članovi Komisije su se saglasili oko mogućnosti buduće saradnje, u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovednike vere obeju crkava", navedeno je tada u zajedničkom saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.