RUDNA RENTA: Traže svih tri odsto od crpljenja nafte i gasa

Izvor: Kurir, 17.Sep.2014, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUDNA RENTA: Traže svih tri odsto od crpljenja nafte i gasa

Opštine su potpisale i protokol sa čijim će pojedinostima upoznati Vladu Srbije.

KIKINDA - Opštine Kikinda, Kanjiža i Srbobran, na čijim teritorijama kompanija NIS crpi oko 90 odsto nafte i gasa, inicirale su izmenu i dopunu Zakona o rudarstvu po kojima novac od rudne rente treba da ostane lokalnim samoupravama.

One su potpisale i protokol sa čijim će pojedinostima upoznati Vladu Srbije. Suština je da od države traže promenu Zakona o rudarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i geološkim istraživanjima, čime bi se omogućilo da im ostaje celokupan iznos rudne rente.

- Dok se ne steknu uslovi da se primeni nadoknada od sedam procenata za korišćenje nafte i gasa, kako je to zakonom regulisano, mi tražimo da se donese rešenje kojim će se celokupna nadoknada rudne rente dodeliti lokalnim samoupravama - kaže za Kurir Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, i podseća da opštine sada dobijaju svega 40 odsto od rente.

- Ta sredstva nisu dovoljna za unapređenja života u lokalnoj zajednici, izgradnju i sanaciju infrastrukturnih objekata, u okolnostima pojačane eksploatacije „crnog zlata“ i gasa NIS - izričit je Markov.

(S. U.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.