Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTRS: Tehnički parametri odgodili digitalni signal

BANJALUKA, SARAJEVO - Testno puštanje digitalnog signala za područja Sarajeva, Banjaluke i Mostara, koje je bilo najavljeno za danas, prolongirano je za prvu polovinu oktobra, na zahtjev Radio-televizije Republike Srpske, saopšteno je juče iz Ministarstva komunikacije i transporta BiH.

"Pošto su službenici u zajedničkim institucijama BiH, da tako kažem, potrčali pred rudu i iz razloga što čak i pojedini tehnički parametri nisu dovoljno usaglašeni da bi se pustio digitalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << signal na tri regije - Banjaluku, Sarajevo i Mostar, RTRS nije htio da učestvuje u nečemu što nije dovedeno do kraja", potvrdio je juče Draško Milinović, generalni direktor RTRS, napominjući da je u pitanju testni digitalni signal.

Prema njegovim riječim, građani koji nemaju novije televizore imaće probleme sa digitalnim signalom.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, kao nosilac cijelog projekta digitalizacije u BiH, u saopštenju tvrdi da su svi tehnički i organizacioni uslovi za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

U Ministarstvu napominju da je Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta, održao 1. septembra sastanak sa generalnim direktorima tri javna emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RTRS i Džemalom Šabićem iz FTV-a, te da je dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja ovog mjeseca.

Podsjećamo, testna faza projekta digitalizacije televizijskih stanica u BiH trajaće 90 dana, a kako tvrde nadležni, digitalizacija će donijeti kvalitetniji signal, bolju sliku i zvuk te naprednije opcije.

Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a, rekao je ranije da su izdate dozvole da se signal emituje pomoću prijemnika s Kozare, Bjelašnice i okoline Mostara.

"Tokom testnog emitovanja biće nastavljeno s analognim emitovanjem, tako da građani ne treba da nabavljaju nove prijemnike ili adaptere", rekao je tada Petrović.

Nakon eksperimentalnog puštanja signala, kako je naveo, Savjet ministara BiH će donijeti odluku o prelasku na novu tehnologiju, kojom će biti obezbijeđeno emitovanje 16 kanala po jednoj frekvenciji, umjesto dosadašnjih osam, kao i koji će biti tehnički uslovi koje treba obezbijediti da bi korisnici gledali digitalnu televiziju.

"Na taj način će se, kada bude završena druga faza procesa digitalizacije, u digitalni sistem emitovanja moći uključiti 34, od postojećih 45 TV stanica. Za ostale TV stanice ćemo morati naći rješenje kako da nastave emitovati svoj program", rekao je ranije Petrović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.