ROĐENJE NOVE BRITANINIJE ILI OPASNO PUTOVANJE Britanska štampa dan posle Bregzita podeljena do srži

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ROĐENJE NOVE BRITANINIJE" ILI "OPASNO PUTOVANJE" Britanska štampa dan posle Bregzita podeljena do srži

Britanska štampa danas je podeljena oko Breksita, koji neki listovi nazivaju "rođenjem nove Britanije", a drugi sa zebnjom pitaju "šta li će se sada dogoditi"?

Na naslovnoj strani "Dejli mejla", koji podržava izlazak iz EU, osvanuo je naslov "Britanijo, pokloni se! uz ocenu da su se 23. juna mali, tihi ljudi podigli protiv arogantne, nedodirljive političke klase i prezrive briselske elite.

"U veličanstvenoj potvrdi nacionalnog karaktera i samopouzdanja, njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snažna poruka elitama je 'Dosta nam je da budemo ignorisani i gledani sa prezirom'", navodi se u tekstu.

"Dejli ekspres" u tekstu pod naslovom "Izašli smo iz EU", naziva referendum "veličanstvenom pobedom", a "Tajms" kaže da je to "tevtonski 'Bregzit'".

"Dejli telegraf" na naslovnoj strani pozdravlja "rođenje nove Britanije".

Tomorrow's Daily Telegraph front page today: 'Birth of a new Britain' pic.twitter.com/AxTQilf1vn

"Dan 23. juni 2016. godine ostaće upamćen kao dan kada su Britanci odlučili da preuzmu kontrolu nad svojom zemljom", navodi se u tekstu, i dodaje da pored svih početnih ekonomskih loših pokazatelja, ima puno mesta za optimizam.

Ipak, proevropski "Dejli miror" na naslovnoj strani pita "šta li će se sada dogoditi", dok "Gardijan" navodi da je država krenula na opasno putovanje u kome se britanska politika i ekonomija moraju da se promene.

List "San" navodi da je razlog šokantnog rezultata glasanja "bes radničke klase".

"To je provala besa zbog rastućeg beznađa njihovih života, njihovih zanemarenih zajednica i jaza između njih i bogatih", navodi "San".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.