RODITELJI, OPREZ: Dete se može udaviti i 24 sata nakon boravka u vodi

Izvor: Kurir, 28.Jul.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELJI, OPREZ: Dete se može udaviti i 24 sata nakon boravka u vodi

Tokom letnjih meseci u posebnoj opasnosti su mala deca koja su lošiji plivači i zato je bitno da obratite pažnju na vaše mališane

Kad vam dete nespremno zaroni, padne iz čamca na naduvavanje ili se jednostavno naguta vode, brzo ćete ga izneti na obalu, zaogrnuti peškirom i utešiti. Možda će se već za nekoliko minuta bezbrižno igrati u pesku, ili se čak vratiti u vodu i pomislićete da ste uspešno prevladaili krizu. I to je u većini slučajeva tačno, ali dobro je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << znati da u ovoj situaciji postoji rizik od takozvanog suvog utapanja, koje se može dogoditi čak do 24 sata od boravka u vodi.

O suvom utapanju govorimo kada osoba umesto vazduha u pluća udahne vodu. Tokom letnjih meseci u posebnoj opasnosti su mala deca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tokom kupanja u moru ili bazenima.

I umor može biti simptom

Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, ali ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edema pluća. Dete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u grudima, bledo je, povraća, pojačano se znoji.

Ono što roditelji, osim smetnji kod disanja, mogu primetiti su promene ponašanja i izrazita pospanost koje nastaju zbog nedovoljnog dolaska kiseonika u mozak, pa sve do gubitka svesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vreme ne interveniše.

Šta u slučaju sumnje na suvo utapanje?

Lečenje suvog utapanja, objašnjava, relativno je jednostavno i uspešno ako se dete na vreme dovede u bolnicu. Sastoji se u primeni kiseonika i diuretika - lekova za izmokravanje, koji se između ostalog primenjuju u terapiji edema pluća.

Na kraju, bitno je reći da je, kod bilo kakve sumnje na utapanje, dete potrebno pojačano nadzirati sledećih 24 sata, i to najbolje u bolnici, kako bi se na vreme primetili simptomi suvog utapanja, preduzele sve potrebne mere lečenja i izbegao smrtni ishod.

Dodatni savet roditeljima bio bi da baš nikad ne ostavljaju dete bez nadzora odrasle osobe u blizini vode, uključujući i punu kadu.

(zena.tvbest)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.